Ez egy nagyon finom étel, melyet az egész család kedvelni fog, majd meglátod! :)

Amire szükség lesz hozzá (4-5 főre):

  • Kb. fél kiló sertéscomb, vagy pulykamell, esetleg pulykacombfilé (ízlés szerint)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma (lehetőleg NEM kínai!!)
  • kevés étolaj a hagyma dinszteléséhez
  • só, bors (szintén ízlés szerint)
  • tárkony, majoránna
  • két szál sárgarépa és egy szál fehérrépa
  • tejföl és liszt a végén a sürítéshez

Arra MINDIG FIGYELJ ODA, hogy jót, csak jó, kiváló minőségű alapanyagokból tudsz főzni!

Na, akkor kezdjünk hozzá! Nyugi, nagyon egyszerű lesz! Elárulom azt is, hogy én ezt a levest egy hármasban szoktam főzni (gulyásleves, tárkonyos raguleves és brassói aprópecsenye hármasában), így három legyet ütök egy csapásra, és megvan a szombati ebéd, valamint a vasárnapi leves is. Legközelebb leírom azt is, hogy miként készül ez a hármas, most egyelőre maradjunk a tárkonyos ragulevesnél. :)

Először is a húst mosd meg jól hideg vízben (amennyiben le volt fagyasztva, úgy természetesen engedd fel, majd utána mosd meg!). A megmosott húst tedd vágódeszkára és kockázd fel kb 1×2 cm-es hasábokra. Ehhez először is vágd fel szeletekbe, majd a szeleteket kockázd tovább a kívánt méretűre. Amennyiben nagyobb, vagy kisebb darabokat szeretnél, úgy ezt rád bízom! A felkockázott húst tedd most félre.

Következő lépésként a hagymát pucold meg a héjától (amennyiben a barna héját elteszed, az ilyen hideg időkben nagyon jó hagyma teát lehet belőle készíteni, mely jó hurutoldó hatású, meg még egy csomó minden kedvező hatása van meghűlés esetén). A megpucolt hagymát vágd ketté, majd előbb az egyik felet, utána a másikat is vágd fel előbb vékonyan szeletekre (úgy, hogy közben tartsd egyben a szeleteket a kezeddel!), utána erre merőlegesen aprítsd kis kockákra (ezt nevezzük a hagyma felkockázásának - igyekezz minél kisebb darabokra vágni a hagymát!).
(Elnézést azoktól, akiknek ez kicsit túl szájbarágós, de a blog elsősorban azoknak szól, akiknek semmi gyakorlatuk nincs még a főzésben.)

Most pucold meg még a fokhagyma gerezdeket is, majd azokat is a fenti módszerrel aprítsd kis kokckákra, vagy fokhagymanyomóval paszírozd le.

Na, most jön a lényeg! Az egészet úgy kezdjük, mintha pörköltet készítenénk. Csinálunk egy jó kis pörköltalapot! Azt tudod, ugye, hogy a pörköltödben a szaftot nem az olaj, a zsír, hanem csak és kizárólag a hagyma biztosítja? Most már tudod! Ezért először is a hagymát fogjuk előkészíteni.

Ehhez vegyél elő egy leveses fazekat, majd önts az aljára egy kevés olajat, és tedd fel a tűzhelyre (gyújts alá, de vedd vissza a lángot takarékra!). Ahogy az olaj felmelegedett (ezt onnan fogod látni, ha beledobva egy kis hagymát, az elkezd sercegni), öntsd bele a hagymát és a fokhagymát! Ettől kezdve viszont ne hagyd magára, szépen, lassan kevergesd azt egy fakanállal. A cél az, hogy a hagyma szép, üveges legyen, azaz opálossá váljon.

Amikor a hagyma már megüvegesedett, akkor add hozzá az előzetesen felkockázott húst, és folytasd a kevergetést! A pörkölt alapoknál lényeges, hogy attól lesz pörkölt a pörkölt, hogy a hús kockák minden oldalát "megpörköljük", azaz addig kevergetjük, amíg fehér lesz. Ennek az az értelme, hogy így bezárulnak a pórusai, és az ízanyagot benntartja a húsban.

Miután idáig eljutottunk, jöhet az alap ízesítés: kevés sót, őrölt fekete (vagy színes, vagy fehér - ki-ki ízlés szerint) borsot szórunk a pörkölt alapunkra, majd meghintjük egy kevés majorannával, és kb. kétszer annyi tárkonnyal. (Én ezt úgy szoktam, hogy a tárkony a hús tetejét jórészt elfeledje.) Utána az egészet jól összekeverem. Isteni illata lesz! :)

Ekkor felöntjük vízzel. Én teljesen fel szoktam tölteni a fazekat, annyira, amennyi a kész leves lesz (majd pótolom később, ami elfő), a feleségem viszont csak egy kevés vizet tölt ilyenkor, és mint egy pörkölt úgy főzi tovább, ameddig a hús megpuhul. Döntsd el, hogy melyiket szeretnéd, viszont figyelj arra, hogy mindig lepje el a víz a húst, nehogy lesüljön, vagy leégjen!!! Amikor a vizet hozzáadod, akkor vedd fel a lángot teljesen, mindaddig, amíg a víz felforr, utána viszont vedd vissza ismét takarékra.
Tegyél fedőt a fazékra, így gyorsabban megpuhul a hús!

Kb. 1-1,5 órán keresztül főzzük így most már a levesünket, addig, ameddig a hús kezd kissé megpuhulni, de még kicsit rágós. Ezt úgy tudod ellenőrizni, hogy a fedőt levéve, egy kanállal időnként kiveszel egy darab húst, és megkóstolod, beleharapsz. Amikor már el tudod harapni, de még érhezhetően rágós egy kicsit, akkor jöhet bele a zöldség, különben, ha túl puha lenne ilyenkor a hús, akkor abszolút szét fog főni, mire a leves is megpuhul.

A zöldséget - addig amíg a hús puhulására vársz - pucold meg, majd karikázd fel. Amikor a fentiek alapján a hús már megfelelő állapotban van, add a leveshez a felkarikázott zöldségeket, és hagyd hogy az is megpuhuljon (időnként ellenőrizd, de kb. 8-10 perc).
Ekközben egy kis tálkába tegyél kb. 2-3 evőkanál tejfölt, majd adj hozzá kb. 2 kanál lisztet, és kezd el összekeverni. Ahhoz, hogy ez teljesen jó legyen, a forrásban lévő levesből merj át egy keveset, és még a tálkában próbáld vele csomómentesre elkeverni. Amint ez sikerült, öntsd az egészet a levesbe, majd ízesítsd a levest ízlésednek megfelelően sóval, borssal, de vigyázz, hogy nehogy túl sós, vagy túl erős legyen!

Jó étvágyat kívánok!

Gyuri

A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr942566184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása