2018.02.16. 13:29
Mediterrán töltött paprika, és fetás, krumplis-édesburgonyás köret
Nem tudom, hogy Otthon milyen most az idő, itt Máltán ragyogó napsütés van, egy kis szellővel, ami azért a tengeren kisebb-nagyobb tarajos hullámokat vet. :)
Na, akkor lássuk, hogy mi is készült ma a konyhában!
1. Mediterrán sült töltött paprika
Hozzávalók:
- 5-6 db színes kaliforniai paprika (sárga, zöld, piros) - itt Bell Baprika-nak, azaz harang paprikának hívják.
- fél kiló darált hús (én most egy kilóból csináltam, de a másik felét majd valami rakott ételbe elhasználom)
- egy bögre rizs
- egy fej hagyma
- olaj
- só, bors, oregánó, fokhagyma por
- egy fél üveg paradicsom püré
Elkészítés:
A hagymát felaprítom apróra, majd a serpenyőbe dobom, és egy kis olajat öntök alá, és üvegesre párolom. Közben én egy kis sót, borsot, és most egy kis saját készítésű sültpaprika-krémet is adtam a hagymához, de ez utóbbi elhagyható, esetleg egy kevés őrölt pirospaprikával is megbolondíthatjuk.
Ahogy a hagyma elkészült, belerakom a darált húst, és jól összeforgatom, hogy mindenhol kifehéredjen, illetve "morzsáira" essen szét a hús, majd a fakanállal egy kisebb kört a serpenyő közepén felszabadítottam. Kevés olajat öntöttem ide, majd a bögre rizst (én most félkészt használtam, itt általában is ezt lehet venni) beleöntöttem, és előbb ott a forró olajban átforgattam, lepirítottam, majd utána összeforgattam a hússal is.
Egy bögre vizet öntöttem hozzá, majd a fél üveg paradicsompürét (és az üveget is kimosva egy kevés vizzel, azt is beleöntöttem). Jól összekevertem, majd hagytam, hogy összerotyogjon, és a felesleges vizet elfőzze, a hús megsüljön, főjjön, a rizs pedig megpuhuljon. Ízesítés gyanánt sót, borsot, majd a vége felé oregánót használtam, kóstolgatva, hogy a kedvező ízhatást elérjem. :)
Ahogy elkészült a töltetelék a fenit módon, fogtam a kaliforniai paprikákat, megmostam gyorsan, majd a felső részét körbevágtam, és a "kalapját" leemeltem, a csumáját kivágtam, és a belül is az "eres" részeket kivágtam (jó lesz majd a tengeri malacainknak). :)
Elővettem egy jénai tálat, egy kevés olajat kentem bele, majd ebbe beleállítottam, a töltött paprikákat, és a sütőben, légkeveréssel, 150 fokon, nagyjából félóra alatt készre sütöttem.
2. Fetás, krumplis-édesburgonyás köret
Na, ezt a köretet még Jamie Olivertől láttam el, és azóta is sokszor készítettem, általában valamilyen grill, vagy sült hús mellé, de most a töltött sült paprika mellé is Isteni volt.
Hozzávalók:
- fél kiló édesburgonya
- fél kiló krumpli
- egy fél citrom egészben
- 10 dkg feta sajt
- egy kis korriander, kakukkfű, vagy zellerzöld
- só, bors, oregánó
A megmosott édesburgonyát, és a krumplit hámozatlanul, de a kis göcsörtöket kivágva, feldarabolom nagyobb darabokra, majd egy hőálló tálba teszem, és megszórom egy kevés sóval, borssal. A fél citromot a tál közepébe helyezem a vágott felével felfelé, majd az egészet lefedem egy folpackkal, jól ráfeszítve a tálra.
A tálat így azután beteszem a mikróba, és 16 percre állítom, magas 700-900 W-on.
Ahogy elkészült, leveszem róla a folpackot, majd a citromot félretéve a burgonyát, és az édesburgonyát egy fa vágódeszkára borítom, rádarabolom a fetát, megszórom a zölddel, és egy nagy késsel szépen összevagdosom, összeforgatom a kétféle burgonyát, és a fetát, ahogy a legfelső képen látszik. :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.