2018.04.15. 01:23
Medvehagymás pogácsa
Sikerült Otthonról szereznem két nagy csokor friss medvehagymát, mivel most van szezonja, így hát régi kedvencemet készítettem el tegnap, szombat délután. Mondhatom, valóban fenséges lett! :)
Hozzávalók:
- 1 kg liszt (plusz még egy kevés kellett a tésztához is, meg a tábla, és tepsi lisztezéséhez is)
- 20 dkg (nagy csokor) medvehagyma
- 20 dkg görög joghurt (tejföl helyett használom itt Máltán)
- 20 dkg margarin
- 10 dkg tyúkzsír (lehet sertés, vagy akár kacsa, libazsír is) (ettől nem fog kiszáradni a pogi napokig!)
- 4 db tojássárgája
- 5 dkg élesztő
- 2 dl tej
- teáskanál cukor
- só
Előkészítés, és elkészítés:
Délután fél 5kor kezdtem neki, és este 8-ra már ki is sült az első adag. Az előkészítés során kiveszem előre a margarint, és a zsírt a hűtőből, hogy könnyen tudjak vele dolgozni.
Én az élesztő előkészítéséhez egy közepes méretű üvegtálat szoktam használni, amibe beleöntöm a tejet, majd a mikoruhullámú sütőben langyosra melegítem (kb. 1 perc). Ekkor belerakom az élesztőt, majd a cukrot, és félreteszem, állni, hogy az élesztő felfusson.
A medvehagymát lemosom csap alatt, majd a csokrot összefogva, keresztben felszeletelem kb. ujjnyi vastag szeletekre, csíkokra.
Egy nagy keverőtálba öntöm a lisztet, majd belemorzsolom kézzel a margarint, és a zsírt. Ekkor hozzateszem a sót, majd beleütöm a 4 tojás sárgáját, hozzáadom a joghurtot is, és beleöntöm a felfuttatott élesztőt. Ezt követően hozzáadom a felcsíkozott medvehagymát is, majd az egészet jól összekeverem, összegyúrom. Amennyiben szükség van még lisztre, mert túl lágy lenne a tészta (ragad a kezedhez), akkor még további lisztet adok hozzá, addig, ameddig a kezemről a gyúrás során le nem válik a tészta.
Ekkor lefeden egy tiszta konyharuhával, és hagyom kelni kb. 1 órát.
A kelesztés után belisztezett gyúródeszkán, vagy egyszerűen csak az asztal lapján kinyújtom kb, ujjnyi vastagra a tésztát, és megkenem kevés olvasztott vajjal, vagy margarinnal (vagy akár fokhagymás vajjal is lehet), majd utána tésztát előbb hosszában egymásra hajtom (az alsó harmadot fel, a felső harmadot, pedig le az alsó harmadra, majd a két oldalát most még keresztbe is egymásra visszahajtom, és visszarakom a kelesztőtálba tovább kelni még egy félórát.
Az újabb kelesztés után a belisztezett táblán, vagy asztalon kinyújtom ismét ujjnyi vastagra, majd egy éles késsel keresztbe vékonyan beirdalom a tetejét, majd hosszában is, aztán a tojásokból megmaradt fehérjével megkenem, es akár egy kevés reszelt sajtot is szórhatok rá, majd kiszaggatom a pogácsaszaggatóval. Kb. 3 - 3,5 tepsinyi lesz ekkora adagból.
A sütőt előmelegítem 180 fokra légkeverésen, és tepsinként kb. 25-30 perc alatt ki is sütöm a pogikat.
Egészségunkre! Isteni lett! :)
Szólj hozzá!
Címkék: medvehagyma pogácsa
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.