2020.03.11. 06:54
Egy fantasztikus szicíliai étel: Parmigiana di melanzane!
Egy nagyon egyszerű, de mégis laktató, és fenséges ételt készítettünk tegnap vendégeinknek.
A Parmigiana di melanzane néhány összetevőből áll, mondhatjuk, hogy teljesen vegetáriánus, mégis, bármelyik húsevő számára is teljes fogást jelent, hiányérzet nélkül. Akkor lássuk:
Összetevők:
- 2 nagy méretű (vagy 3 közepes, esetleg 4 kisebb) padlizsán
- 500 gramm mozarella (Lidlben 4 x 125 grammos kis tasakokban lehet venni egy csomagban)
- 400 gramm reszelt, kemény sajt, mint például grana padano, de itt Máltán a Lidlben árulnak egy kemény sajt mixet, 500 grammosat, ami különféle kemény sajtokból áll, és eleve le van reszelve. Mi ezt szoktuk használni, nagyon finom az olaszos tésztaételekre is szórásként.
- 1 fej fokhagyma, felaprítva
- 850 grammos paszírozott paradicsom, esetleg egy 2-3 evőkanál paradicsom sűrítménnyel kiegésztve (itt Máltán ezt Kunzervának hívják, és nagyon finom, édes, krémes, sok mindenre használjuk.
- kevés olívaolaj
- só, bors, szárított bazsalikom, és oregánó
Elkészítés:
A padlizsánokat fél centi vastag szeletekre hosszában felvágjuk, majd az egyik oldalukat megsózva, és egy kevés olajat csepegtetve (vagy fújva) rá, berkajuk a sütőbe 170 fokra, a rácsra, hogy szépen elősüssük őket. Addig szoktam sütni, ameddig szép aranybarna lesz a színük.
Közben felaprítjuk a fokhagymát (jó sok lesz, de ez így finom!) :) , és felszeleteljük vékonyan a mozzarellát is.
Egy serpenyőbe egy kis olívaolajon üvegesre megpirítjuk a folhagymát, majd felöntjük a paszírozott paradicsommal, majd sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk egy kevés szárított bazsalikommal, és oregánóval, és összeforraljuk.
Most jön az izgalmas rész! :) Szépen összeállítjuk az egészet egy jénai tálban. Először egy kevéske olívaolajat csepegtetünk a jénai aljára, majd egy kis merőkanál paradcsomszószt elkenünk az alján az olajjal. Erre jön aztán egy réteg sült padlizsán, majd arra egy merőkanálnyi paradicsom, aztán egy réteg mozzarella, majd megszórjuk a reszelt kemény sajtunkkal. Arra megint paradicsom egy rétegben, majd padlizsán, paradicsom, mozzarella, reszelt sajt, paradicsom, és padlizsán, ... Mindaddig, ameddig van alapanyagunk. Az utolsó rétegben paradicsomszósz jön megint, majd a tetejét megszórjuk még reszelt sajttal, és mehet a sütőbe! 180 fokon addig sütjük, ameddig szép aranybarnára sül a sajt a tetjén. Friss kenyérrel (különösen a máltai cipóval) nagyon finom! Egészségetekre!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.