2019.03.24. 20:07
Paleós recept: Cápa sült, salátával ...
Na, akkor egy kis mediterrán fogás ismét! Ma reggeli piaci fogás: Mazzola (máltaiul), valójában kutyacápa. Már 4 éve kerülgetem, amióta itt élek Máltán, de most, ma reggel rákérdeztem a piacon, hogy hogyan, miként is javasolják elkészíteni. Kaptam is két javaslatot, melyek közül kb. az egyiket valósítottam meg.
Egyáltalán nem bántam meg, Isteni lett! :) Máskor is fogom venni, és elkészíteni, olyan finom. Teljesen szálkamentes, nagyon finom húsa van. Csak egy gerinchúr van benne (az utolsó képen megmutatom, hogy mennyi maradt belőle). :D :D :D
Nos, hát így néz ki ez a Mazzola (viccesen általam csak Mazsola-cápának nevezett jószág megnyúzva):
Persze, otthon más féle halból is meg lehet csinálni, Isteni lehet például harcsából is.
A piacon aztán szépen felpucolva adják, sőt, kérésemre még fel is darabolták, konyhakészre.
Hozzávalók a sült halhoz:
- két darab kis cápa (ez két adagra elegendő) felpucolva, feldarabolva,
- só, bors, pirospaprika, oregánó a fűszerezéshez,
- kevés olívaolaj a bepácoláshoz
- egy evőkanálnyi tyúkzsír (vagy kókuszsír) a sütéshez
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 db közepes paradicsom
Hozzávalók a salátához:
- egy darab paradicsom
- egy fél kalifornia paprika
- egy maréknyi jégsaláta
- egy nagy maroknyi rukkola
- só, bors, oregánó
- olívaolaj egy kevés
Elkészítés:
Otthon egy gyors öblítés, majd a haldarabokat beszórtam kis sóval, borssal, pirospaprikával, oregánóval, aztán meglocsotam kevés olívaolajjal, és jól átforgattam.
Aztán egy leszedhető nyelű serpenyőbe kevés tyúkzsírt hevítettem, mivel paleos étrend szerint készítem mostanság az ételeket, majd az így előzetesen bepácolt haldarabokat beleraktam, először minden oldalukat átforgattam kissé, majd melléjük tettem a három gerezd fokhagymát, mindet hosszában félbevágva, valamint a két darab paradicsomot negyedelve, és egy előző napokról maradt fél citromot a serpenyőbe.
Még kb. 5 percig sütöttem a gázlángon, átkavargatva többször is, majd a sütőt 180 fokra, hőlégkeverésre állítva, a serpenyő nyelét levéve beraktam az egészet a sütőbe, hogy tovább süljön.
Kb. 15 perc után kivettem, átforgattam finoman az egészet, majd még 15 percre visszaraktam, és készresütöttem.
Míg sült a halacska a sütőben, gyorsan rendet raktam a konyhában, és összekészítettem a salátát (nyugi, a fenti összeállítás a mai saláta volt, de mindig abból rakom össze, ami éppen van itthon, igazán lehetsz Te is ebben kreatív), melyhez minden összetevőt felaprítottam, a rukkolát pedig egészben raktam a salátás tálba. Só, bors, oregánó, egy kis olívaolajjal meglocsoltam, majd jól összeforgattam. Ez lett belőle:
Aztán szépen feltálaltam egy szép nagy kerek tányérra! Isteni lett! :) Ez a halacska gyakran fog szerepelni az étlapon, sőt, arra jöttem rá, hogy ebből akár egy jó Karácsonyi fúziós halászlét is meg tudok majd csinálni, mivel olyan, mintha harcsafilé lenne, sőt, akkor már egy jó cápa-paprikás is lehet (harcsapaprikás helyett), juhtúrós sztrapacskával! (Ennek még ki kell találnom a paleos változatát!) :)
Egészségünkre!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.