Ahogy ígértem, jöjjön akkor a "hármas fogás"!

Mindegyik a kedvencem. A három étel, amit készítünk: gulyás leves, tárkonyos raguleves és brassói aprópecsenye! Igazán húsimádó fogás mind a három! ;)

Ígérem, hogy legközelebb valami sokkal egyszerűbbel folytatjuk, mondjuk tojásrántottával (hidd el, azt is el lehet rontani!), rántott csirkemell-csíkokkal, vagy valami hasonlóval.
Aztán viszont egy másik nagy kedvencet fogok bemutatni Neked, egy igazán jó görög muszakát! Az összes ujjad meg fogod nyalni utána, azt garantálom, mert felfedem a görög húsételek nagy titkát, amitől összehasonlíthatatlanul finomak lesznek. Csinálunk majd hozzá egy jó kis magyaros-görög-salátát is! ;)
 

A lényeg, hogy a hármas fogásban mind a háromnál ugyanazt az alapot használjuk, így egyben kezdjük az elkészítését is.

Amire szükség lesz az alaphoz (4-5 főre):

  • Kb. 1,5 kiló sertéscomb, vagy pulykamell, esetleg pulykacombfilé (ízlés szerint)
    (nyugi, tudom, hogy a gulyáshoz eredetileg marhahús kellene, de hidd el jó lesz!)
  • 3 közepes fej vöröshagyma (Tudd, hogy a hagymát úgy kell adagolni a pörkölt alaphoz, hogy 1 kg húshoz 20 dkg hagyma kell. Egy közepes fej hagyma kb. 10 dkg, így 1 kg húshoz 2 közepes fej hagymára van szükség, 1,5 kg húshoz pedig ennek megfelelően 3 közepes fejre. Így lesz jó, finom szaftod!)
  • 2-3 fej fokhagyma teljesen (továbbra is a Magyar fokhagymát javasolom! A Miénk, és ráadásul az íze is finomabb, erőteljesebb!)
  • étolaj a hagyma dinszteléséhez (vagányabbak zsírral is készíthetik, vagy akár füstölt csemege szalonnát is olvaszthatnak, csak finomabb lesz az étel!)
  • só, bors (ízlés szerint - a brassói alapvetően borsos étel, ahhoz több kell majd!)

A gulyás leveshez erre lesz még szükség:

  • pirospaprika (édes-nemes, csemege)
  • két szál sárgarépa és egy szál fehérrépa
  • 5-6 szem közepes burgonya
  • kevés pertezselyemzöld a végén, a díszítéshez (amennyiben szereted)

A tárkonyos raguleveshez ez kell még:

  • tárkony, majoránna
  • két szál sárgarépa és egy szál fehérrépa
  • tejföl és liszt a végén a sürítéshez

A brassói aprópecsenyéhez pedig erre lesz szükségünk:

  • extra adag örölt borsra!
  • esetleg még egy kevés fokhagymára (ízlés szerint)
  • 1 kg burgonyára (sült krumplit készítünk majd belőle)
     

Akkor kezdjük! Készítsük el a közös alapot!

Vegyél elő egy nagyobb fajta leves fazekat. Az is jó, amit a tárkonyos raguleveshez használtál (vagy használnál).

A húst hideg vízben mosd le, majd kockázd fel kb. 1×2 cm-es darabokra (szeletelni, majd utána a szeleteket felcsíkozni, majd 2-3 darabba vágni), majd tedd félre.
Pucold meg a hagymát és a fokhagymát, majd aprítsd fel minél jobban (lásd a tárkonyos ragu levesnél leírtakat).

Amikor ezzel megvagy, tedd fel a fazekat gázra, és önts bele egy kevés olajat (zsírt, szalonnát), és gyújts alá! Tedd bele a hagymát és a fokhagymát, majd folyamatos kevergetés mellett fonnyaszd meg azt. Eszméletlen finom illata lesz! :) Amikor a hagyma már üveges, tedd bele a felaprított húst is, és keverd át jó erősen, hogy a hús minden oldala megprökölődjön (fehér kéreg keletkezik rajta). Ezt követően várd meg, míg egy kevés levet ereszt, és az fortyog az edényben. Adj hozzá kevés sót, és borsot. Figyelj oda, hogy a borsot a fortyogó lébe szórd, mert ott, az olajban (zsírban) fog szépen feloldódni. Ezt követően keverd át még párszor.

Ezzel el is készültünk az alappal, melyet most három részre fogunk osztani.

Vegyél elő még két fazekat, lábost, és az eddig elkészült alapot oszd háromfelé ezekbe.
Figyelj oda, hogy nagy méretű edények legyenek, mert kettőben leves készül majd, a harmadikban pedig a végén a brassóihoz keverjük a sültkrumplit!

Nos, ha ezzel megvagy, akkor most mindhárom edényt tedd vissza a tűzre, és várd meg, míg újra fortyogni kezdenek. Figyelj, mert innen kezdve párhuzamosan készítjük a három ételt, és mindegyikre oda kell figyelni, időnként megízlelni, és főként figyelni, hogy le ne égjen (ez a leveseknél egyszerűbb, ha több vizet adsz majd hozzá, amikor felöntjük).
 

Ekkor elvégezzük az alapízesítést mindhárom ételnél:

1. Gulyásleves:

A fortyogó levébe tegyél kb. két evőkanál édes-nemes (csemege) pirospaprikát, majd keverd jól össze! Vigyázz, hogy ne kerüljön paprika az edény szélére, csak a közepén fortyogó levében oldd azt fel, különben a paprika megég, és megkeseredik. Az eredménynek szép, vörösesnek kell lennie. Amennyiben még nagyon halovány lenne, akkor tegyél még hozzá egy kevés pirospaprikát. Egyszerre mindig csak egy keveset, majd keverd jól össze. Amikor ezzel megvagy, öntsd fel vízzel (legalább annyival, amennyi a húst ellepi, de javaslom, hogy öntsd fel annyira, amennyi a kész leves lesz!). Forrald fel a vizet nagylángon, majd vedd takarékra és tegyél rá egy fedőt! Figyeld, hogy el ne forrjon róla a víz, amennyiben kell, pótold.

2. Tárkonyos raguleves:

A fortyogó lébe tegyél egy kevés majorannát, és kb. kétszer annyi tárkonyt (hintsd meg úgy, hogy a tetejét a húsnak vékonyan befedje a tárkony), majd keverd el jól. Öntsd fel ezt is vízzel, mint a gulyáslevest, majd forrald fel, és zárd vissza takarékre. Mehet erre is a fedő! Az elforró vizet szükség szerint pótolni kell itt is! :)

3. Brassói aprópecsenye:

Ahogy felforrt a leve, tegyél bele még őrölt borsot, ízlés szerint! Vigyázz azért, hogy nagyon ne borsozd el, mert a túlborsozott étellel nem tudunk nagyon mit kezdeni, legfeljebb az elsózottal. :) Hintsd meg még egy kevés sóval is, majd önts hozzá annyi vizet, amennyi éppen elfedi a húst. Ügyelni kell rá, hogy ne főjön el a leve (ami hamarosan látni fogod, szép lágy, krémes szafttá fog átlényegülni!), nehogy leégjen az ételünk.
 

Ahogy az ízesítéssel végeztünk, megpucoljuk a zöldségeket.

A sárgarépát, fehérrépát, melyre mind a gulyásleveshez, mind pedig a tárkonyos raguleveshez szükségünk lesz, meghámozzuk, majd karikára vágjuk.

A burgonyát (gulyáslevesbe és a brassóiba lesz rá szükségünk) szintén meghámozzuk, majd kb. 2 centis kockákra vágjuk: először vágd félbe az egész burgonyát hosszában, majd a felet szintén hosszában mégegyszer felezd meg, végül az így kapott negyedeket vágd 2-3-4-szer keresztbe, attól függően, hogy mekkora burgonyát használsz. Önts rá vizet, hogy ellepje, így nem barnul meg addig, ameddig felhasználjuk.

A leveseket, és a készülő brassóit is ellenőrizd közben időnként, ízleld meg, és ízesítsd ízlésed szerint. Vigyázz közben, hogy ne sózd túl! A levesekbe kerülő zöldség még valamennyi sót fel fog venni a levesből (a répa kevesebbet, a burgonya jóval többet), így a végén érdemes majd a sósságát beállítani.

Időnként kóstold meg a húsokat is, hogy mennyire puhult már meg. Amennyiben már puhul, de még kissé rágós, akkor a ragulevesbe tedd bele a két féle, felkarikázott répát, a gulyáslevesbe pedig a fekockázott burgonyából kb. két-három maréknyit, valamint ebbe is a sárga- és fehérrépát.

A brassóihoz szükséges burgonyát egy nagyob lábosban, edényben, bő olajban kisütjük. Öntsd fel az edényt jól olajjal, majd tedd fel a tűzre, de ne hagyd magára, meg ne égjen (esetleg ki ne gyulladjon) az olaj!

Befejezés előtt:

1. Gulyásleves:

A gulyáslevesbe tehetünk még csipetkét, melyhez egy kevés lisztet (kb. 3 evőkanálnyit) egy tojással és egy csipetnyi sóval gyúrjunk jól össze. A lényeg, hogy a tészta ne legyen ragadós, amennyiben túl lágy, tegyünk még hozzá kevés lisztet. Amikor összegyúrtuk, akkor vegyük kézbe, és kézzel kis csipeteket csípjünk le belőle, majd a két ujjunk között két gyors mozdulattal hengerítsük kis golyóvá, aztán helyezzük egy tálra, vagy kis tálcára a csipetkéket kissé szikkadni. Amikor elkészültünk, adjuk a csipetkét a leveshez, és hagyjuk pár perc alatt megfőni. A végén a leves tetejére szórjunk egy kevés, apróra vágott petrezselyemzöldet. Forrón tálaljuk! :)

2. Tárkonyos raguleves:

A ragulevest még be kell habarjuk. Ehhez egy tálkába tegyünk 2-3 evőkanálnyi tejfölt, majd adjunk hozzá kevés lisztet, és keverjük el jól. A leves forró levéből merjünk egy keveset a lisztes tejfölünkhöz, majd keverjük csomómentesre még a tálkában. Ahogy ezzel megvagyunk, öntsük bele az egészet a levesbe, és keverjük össze jól a levessel. Hagyjuk egy keveset még főni, mely arra is jó, hogy amennyiben nem lett teljesen csomómentes a habarásunk, akkor ezt most ki tudjuk még főzni, a leves tetejére kerülő csomókat folyamatosan szétnyomkodva. Amint ezzel is megvagyunk, a levesünk elkészült! Jó étvágyat hozzá!

3. Brassói aprópecsenye:

Amennyiben a hús mepuhult, finom, jó szaftot eresztett, és a felesleges vizet is elfőztük már róla, továbbá az így elkészült ragunk ízlésünknek megfelelően ízesített, akkor az időközben elkészített sült burgonyakockákat (finom sózását követően) keverjük a brassói aprópecsenyéhez, és elkészültünk ezzel is. :)

Jó étvágyat kívánok!

Gyuri

A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr952568462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása