Alapvetően nem vagyok édesszájú, de időnként rám jön, hogy valami édeset ennék. Vagy, inkább valamit, ami édes is, és finoman savanykás is. :)

almaspite.jpg

Nagymamám Isteni almáspitét sütött, tudod, azt az igazi, békebelit, apróra tört, pirított dióval a tetején. Hát, nekem is erre esett a választásom, mert ehhez minden alapanyagot be tudok itt Máltán is szerezni, bár itt az alma azért nem olcsó mulatság. Kétféle Isteni almát is találtam itt, az egyik a Granny Smith (Kovács nagyi) :D :D :D, a másik pedig a Pink Lady, azaz a Rózsaszín Hölgy. A pitéhez a Granny Smitht használom most már hagyományosan, mert kellően húsos, édes, de ugyanakkor, kellemesen savanykás is.

Hozzávalók (kb. 60x40-es tepsihez):

  • 3 kg Granny Smith alma
  • kb. 60 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • kb. 30 dkg kristálycukor
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 cs. vaníliáscukor
  • csipet só
  • tejföl, vagy, én itt helyette görög joghurtot használok
  • 3 db tojás sárgája (a fehérjéből egy kevés majd a kenéshez)
  • zsemlemorzsa, gríz, vagy most például kusz-kuszt (nagyob szemű gríz) használtam
  • 1 fél üveg baracklekvár
  • egy jó marék dió apóra törve
  • őrölt fahéj

Elkészítés:

Én kézzel szoktam tésztát gyúrni, ami ugyan kissé ragacsos dolog az elején, de onnan tudom, hogy mikor jó, hogy elválik a kezemtől a gyúrt tészta gombóc.

Szóval, vegyünk elő valami jó öblös tálat, vagy keverő tálat, és mérjünk bele kb. 50 dkg lisztet az elején, a többit, majd adagoljuk hozzá, ahogy igényli. A lisztbe morzsoljuk bele kézzel a margarint - én előre ki szoktam tenni a margarint, hogy kellően lágy legyen, majd kisebb kockákra vágom, beleszórom a lisztbe, és kézzel szépen összemorzsolom, hogy egy körül-belül egynemű masszát kapjunk. Jöhet bele a 2-3 evőkanál kristálycukor, a sütőpor, a vaníliás cukor, kb. 4 púpozott evőkanál görög joghurt (vagy tejföl), és a 3 tojás sárgája (ügyesen válaszd szét a fehérjétől, és a fehérjét gyűjtsd egy pohárba, tedd be a hűtőbe!), majd gyúrjuk össze az alapanyagokat egy gombóccá. Amennyiben még ragacsos, akkor mindig adagoljunk hozzá egy kevés lisztet, addig, ameddig könnyedén el nem válik már a kezedtől. :) Jó móka! ;)

Amikor a tészta elkészült, kézzel felezd el, és letakarva hagyjuk pihenni a tálban!

Ameddig a tészta pihen, készítsük el a tölteléket! :) 

Ehhez hámozzuk meg az almákat, majd negyedeljük el (vagy fordítva, ahogy kényelmesebb)! A negyed almákat aztán reszeljük le (akár nagy, akár kis lyukú reszelőn) egy tálba, majd szórjunk rá kb. 2 evőkanál cukrot, és hintsük meg fahéjjal, keverjük össze, és hagyjuk szintén pihenni egy kicsit. 

20171022_141020.jpg

folyt. köv. ...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr3013066774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.