Sikerült Otthonról szereznem két nagy csokor friss medvehagymát, mivel most van szezonja, így hát régi kedvencemet készítettem el tegnap, szombat délután. Mondhatom, valóban fenséges lett! :)

20180414_214442.jpg

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt (plusz még egy kevés kellett a tésztához is, meg a tábla, és tepsi lisztezéséhez is)
  • 20 dkg (nagy csokor) medvehagyma
  • 20 dkg görög joghurt (tejföl helyett használom itt Máltán)
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg tyúkzsír (lehet sertés, vagy akár kacsa, libazsír is) (ettől nem fog kiszáradni a pogi napokig!)
  • 4 db tojássárgája
  • 5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • teáskanál cukor

Előkészítés, és elkészítés:

Délután fél 5kor kezdtem neki, és este 8-ra már ki is sült az első adag. Az előkészítés során kiveszem előre a margarint, és a zsírt a hűtőből, hogy könnyen tudjak vele dolgozni.

Én az élesztő előkészítéséhez egy közepes méretű üvegtálat szoktam használni, amibe beleöntöm a tejet, majd a mikoruhullámú sütőben langyosra melegítem (kb. 1 perc). Ekkor belerakom az élesztőt, majd a cukrot, és félreteszem, állni, hogy az élesztő felfusson. 

A medvehagymát lemosom csap alatt, majd a csokrot összefogva, keresztben felszeletelem kb. ujjnyi vastag szeletekre, csíkokra.

Egy nagy keverőtálba öntöm a lisztet, majd belemorzsolom kézzel a margarint, és a zsírt. Ekkor hozzateszem a sót, majd beleütöm a 4 tojás sárgáját, hozzáadom a joghurtot is, és beleöntöm a felfuttatott élesztőt. Ezt követően hozzáadom a felcsíkozott medvehagymát is, majd az egészet jól összekeverem, összegyúrom. Amennyiben szükség van még lisztre, mert túl lágy lenne a tészta (ragad a kezedhez), akkor még további lisztet adok hozzá, addig, ameddig a kezemről a gyúrás során le nem válik a tészta.

Ekkor lefeden egy tiszta konyharuhával, és hagyom kelni kb. 1 órát.

20180414_185147.jpg

A kelesztés után belisztezett gyúródeszkán, vagy egyszerűen csak az asztal lapján kinyújtom kb, ujjnyi vastagra a tésztát, és megkenem kevés olvasztott vajjal, vagy margarinnal (vagy akár fokhagymás vajjal is lehet), majd utána tésztát előbb hosszában egymásra hajtom (az alsó harmadot fel, a felső harmadot, pedig le az alsó harmadra, majd a két oldalát most még keresztbe is egymásra visszahajtom, és visszarakom a kelesztőtálba tovább kelni még egy félórát.

20180414_190044.jpg

Az újabb kelesztés után a belisztezett táblán, vagy asztalon kinyújtom ismét ujjnyi vastagra, majd egy éles késsel keresztbe vékonyan beirdalom a tetejét, majd hosszában is, aztán a tojásokból megmaradt fehérjével megkenem, es akár egy kevés reszelt sajtot is szórhatok rá, majd kiszaggatom a pogácsaszaggatóval. Kb. 3 - 3,5 tepsinyi lesz ekkora adagból.

 

20180414_193000.jpg

A sütőt előmelegítem 180 fokra légkeverésen, és tepsinként kb. 25-30 perc alatt ki is sütöm a pogikat. 

Egészségunkre! Isteni lett! :)

20180414_214224.jpg

 

20180320_193205.jpg

Hozzávalók:

  • 4 szelet tarja (kb. 70 dkg)
  • kevés olaj
  • egy üveg lecsó (annak híjján 4-5 db paradicsom, 2-3 paprika frissen)
  • én még tettem bele egy fél padlizsánt, és egy fél cukkinit (korábbról maradtak)
  • kb. 30 dkg kifőtt spagetti tészta

A mai nap reggel a boltban pillantottam meg ezeket a szépséges tarja szeleteket, és tudtam, hogy ezekből valami Istenit fogok ma készíteni vacsorára magunknak. Tegnapról maradt némi kifőtt spagetti tészta, és emlékeztem, hogy még a nagyfiamék tavaly hoztak Otthonról egy üveg igazi, Otthoni lecsót, elrakva. Így hát meg is született az ötlet, hogy lecsós sertésszelet lesz estére, amihez jó fajta vörösbort fogunk kortyolgatni.

20180320_203236.jpg

Elkészítés:

A hússzeleteket először is lemostam, majd mind két oldalukon sóztam, borsoztam. Egy serpenyőben eztán olajat hevítettem, és a húsokat mind a két oldalukon lepiríottam, majd külön kiszedtem egy tálra. Amikor meg volt mind a négy szelet, akkor a serpenyőben kevés olajon felraktam a fél padlizsánt, és cukkinit, apró kockákra vága, sóztam, borsoztam, majd szépen lesutottem ezeket is. Ahogy elkészültek, a hússzeleteket, az eresztett levükkel, szafjtukkal együtt a rászedtem a padlizsános-cukkinis alapra, majd az üveg lecsót is ráöntöttem, és lassú tűzön, fedő alatt puhára pároltam. Ahogy elkészült, a tegnapról maradt kifőtt spagettit, egy késsel szépen osszevagdosva, hogy könnyebben szedhető legyen, hozzákevertem a lecsós szeletekhez, hogy a lecsós szaft jól átjárja az egészet. 

Forrón tálalva, egy pohár hús vörösborral Isteni vacsora vált belőle! Egészségetkre!

 

20180315_203747.jpg

Elkészítettük tegnap este vacsorára ennek a csodás magyar ételnek az "új változatát", amit vicceskedve (is) Máltai Torzon-borzaskának neveztünk el, de lássuk, hogyan is készült ez most itt Máltán! :)

Hozzávalók:

  • kb. 1,5 kg csirkemell-filé
  • kb. 80 dkg krumpli
  • 3 db tojás
  • kb. 30 dkg liszt
  • 30 dkg görög joghurt, fokhagyma, és fokhagymapor az öntethez, továbbá
  • 30 dkg görög joghurt, 1 db kígyóuborka, fokhagyma a tzatzikihez
  • 10 dkg reszelt sajt, kevés őrölt bors 

A csirkemellet megmossuk, és vékony szeletekre (kb. kis tenyérnyi) vágjuk, ha kell, vagy túl vastagok lennének a szeletek, akkor klopfoljuk ki kissé őket, hogy könnyebben átsüljön majd. A szeleteket aztán sózzuk, borsozzuk finoman, majd tegyük félre.

A krumplit nagylyukú reszelőn lereszeljük, aztán a reszelékből kinyomkodjuk a vizet. Ehhez aztán hozzáütjük a 3 db tojást, amjd a liszttel jól összedolgozzuk. Az a lényeg, hogy annyi liszt menjen bele, amitől még olyan vastagabb palacsintatészta állagú lesz a masszánk. A masszába ezekl után keverjük bele a csirkemell szeleteket.

Most keverjük be az egyik adag görög joghurtot 5-6 gerezd fokhagymával, és kevés fokhagymaporral, de akár csak fokhagymaport is használhatunk, ha az tényleg jó fokhagymás ízű. (Itt Máltán a LIDL-ben van ilyen, én azt használom, de mindig teszek bele friss fokhagymát is).

A kígyóuborkát reszeljük le kislyukú reszelőn, majd a lereszelt uborkát alaposan nyomkodjuk át a markunkban, hogy a benne lévő vizet minél jobban kinyomjuk, és lecsöpögtessük, annak érdekében, hogy a tzatzikink ne ázzon el, hanem egy jó, krémes, igazi finomság legyen! Ahogy ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a tejfölt, és sok-sok fokhagymát (lehet port is, ha az jó). Keverjük jól el, majd rakjuk a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. (Akár előző nap is megcsinálhatjuk, de, ha éppen akkor kevered be, akkor is Isteni lesz!).

Ezt követően az olajat felforrósítjuk, és a masszába kevert csirkemell szeleteket egyenként sussuk szép aranybarnára mindkét oldalukon. Jobban jársz, ha ezt egy kanál segítségével teszed, azaz, a masszából a forró olajba azzal szeded át a szeleteket, ügyelve arra, hogy az mindig jó adag masszával együtt történjen. :)

A tálaláshoz helyezzük a kisült, bundás hússzeleteket tányérokra, majd tegyünk a szeletek tetejére a fokhagymás görög joghurtból, a végén pedig szórjuk meg reszelt sajttal, és, egy kis durvára őrölt borssal még ízletesebbé tehetjük! :)

Jó étvágyat! 

A Kedvesem az esti tévézéshez összeállított Nekünk egy Isteni sajttálat! :) <3 
20180223_211638.jpg

Egészségünkre!

Ma ebédre egy laza kis paradicsomos, darált húsos sugot készítettem tésztával, röpke fél óra alatt minden kész is lett!

20180222_135935.jpg

Hozzávalók:

  • 1 kg darált sertés (vagy akár csirke, pulyka, marha, ahogy tetszik) hús
  • 1 fej vöröshagyma (én itt charlotte-ot használok, ami a vörös, és a lila között van valahol)
  • 1 üveg paradicsompüré
  • só, bors, fokhagyma por, oregánó
  • 500 gr spagetti tészta (nem fog mind kelleni, de mi most csináltunk a maradékból egy kis carbonarat is 5 perc alatt)

Elkészítés:

A hagymát felkockázom apróra, majd egy kis olajon üvegesre párolom. Közben kevés só, bors, fokhagyma port szórok bele, majd jól összekeverem. Amikor a hagyma üveges, akkor hozzáadom a darált húst, és jól átkavarva mindenhol jól lesütöm (fehérré válik a hús). Kevés só, bors a húsra is mehet. Amikor ez megvan, akkor mehet bele az üveg paradicsompüré, majd jól összekavarom, és beleteszem az oregánót is. Lentebb veszem a lángot, és hagyom, hogy a paradicsom jól lesüljön, és krémes, a tetején enyhén olajos sugo jól összefőljön.

Közben egy lábosban felraktam a tésztát főni kevés sót, és olajat téve a főzővízbe, hogy a végén a tészta ne álljon össze (mint az üzemi tészta). :D :D :D

20180222_125614.jpg

Amikor megfőtt a tészta, akkor leszűrtem és a tésztát belekevertem a sugoba. Jó étvágyat! :)

Nem tudom, hogy Otthon milyen most az idő, itt Máltán ragyogó napsütés van, egy kis szellővel, ami azért a tengeren kisebb-nagyobb tarajos hullámokat vet. :) Imádunk itt élni. Imádunk, mert, most már társammal Együtt élvezzük a sziget, és egymás nyújtotta kellemes Élet örömeit.

20180216_104518.jpg

Na, akkor lássuk, hogy mi is készült ma a konyhánkban!

1. Mediterrán sült töltött paprika

Hozzávalók:

  • 5-6 db színes kaliforniai paprika (sárga, zöld, piros) - itt Bell Baprika-nak, azaz harang paprikának hívják.
  • fél kiló darált hús (én most egy kilóból csináltam, de a másik felét majd valami rakott ételbe elhasználom)
  • egy bögre rizs
  • egy fej hagyma
  • olaj
  • só, bors, oregánó, fokhagyma por
  • egy fél üveg paradicsom püré

Elkészítés:

A hagymát felaprítom apróra, majd a serpenyőbe dobom, és egy kis olajat öntök alá, és üvegesre párolom. Közben én egy kis sót, borsot, és most egy kis saját készítésű sültpaprika-krémet is adtam a hagymához, de ez utóbbi elhagyható, esetleg egy kevés őrölt pirospaprikával is megbolondíthatjuk. 

Ahogy a hagyma elkészült, belerakom a darált húst, és jól összeforgatom, hogy mindenhol kifehéredjen, illetve "morzsáira" essen szét a hús, majd a fakanállal egy kisebb kört a serpenyő közepén felszabadítottam. Kevés olajat öntöttem ide, majd a bögre rizst (én most félkészt használtam, itt általában is ezt lehet venni) beleöntöttem, és előbb ott a forró olajban átforgattam, lepirítottam, majd utána összeforgattam a hússal is. 

20180216_102852.jpg

Egy bögre vizet öntöttem hozzá, majd a fél üveg paradicsompürét (és az üveget is kimosva egy kevés vizzel, azt is beleöntöttem). Jól összekevertem, majd hagytam, hogy összerotyogjon, és a felesleges vizet elfőzze, a hús megsüljön, főjjön, a rizs pedig megpuhuljon. Ízesítés gyanánt sót, borsot, majd a vége felé oregánót használtam, kóstolgatva, hogy a kedvező ízhatást elérjem. :)

Ahogy elkészült a töltetelék a fenit módon, fogtam a kaliforniai paprikákat, megmostam gyorsan, majd a felső részét körbevágtam, és a "kalapját" leemeltem, a csumáját kivágtam, és a belül is az "eres" részeket kivágtam (jó lesz majd a tengeri malacainknak). :)

20180216_120711.jpg

Elővettem egy jénai tálat, egy kevés olajat kentem bele, majd ebbe beleállítottam, a töltött paprikákat, és a sütőben, légkeveréssel, 150 fokon, nagyjából félóra alatt készre sütöttem.

 

2. Fetás, krumplis-édesburgonyás köret

Na, ezt a köretet még Jamie Olivertől láttam el, és azóta is sokszor készítettem, általában valamilyen grill, vagy sült hús mellé, de most a töltött sült paprika mellé is Isteni volt.

Hozzávalók:

  • fél kiló édesburgonya
  • fél kiló krumpli
  • egy fél citrom egészben
  • 10 dkg feta sajt
  • egy kis korriander, kakukkfű, vagy zellerzöld
  • só, bors, oregánó

A megmosott édesburgonyát, és a krumplit hámozatlanul, de a kis göcsörtöket kivágva, feldarabolom nagyobb darabokra, majd egy hőálló tálba teszem, és megszórom egy kevés sóval, borssal. A fél citromot a tál közepébe helyezem a vágott felével felfelé, majd az egészet lefedem egy folpackkal, jól ráfeszítve a tálra.

20180216_100515.jpg

A tálat így azután beteszem a mikróba, és 16 percre állítom, magas 700-900 W-on.

Ahogy elkészült, leveszem róla a folpackot, majd a citromot félretéve a burgonyát, és az édesburgonyát egy fa vágódeszkára borítom, rádarabolom a fetát, megszórom a zölddel, és egy nagy késsel szépen összevagdosom, összeforgatom a kétféle burgonyát, és a fetát, ahogy a legfelső képen látszik. :)

20180216_105635.jpg

 

A mai nap egy nagyon kedves Barátunkat vártuk vissza Máltára egy kis kiruccanása után, és ebből az alkalomból egy Isteni Stroganoff csirke raguval készültünk Neki, amit egy üveg nagyszerű Chiantival kísértünk le! :)

Hozzávalók (kb. 6 fore):

  • 1 kg csirkemellfilé
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • kevés olaj
  • só, bors, majoranna
  • 4 dl fozotejszín
  • kb. 15 dkg ecetes (csemege) uborka
  • 15 dkg csiperke gomba (ez nincs benne a Stroganoff receptben, de mi szeretjuk) ;)
  • 3 teáskanál mustár
  • 500 gr. spagetti tészta

A hagymát apró kockákra vágtam, a csirkemellfilét pedig vékonyan felcsíkoztam. A hagymát felraktam egy serpenyoben, majd kavargatva uvegesre pároltam. Kozben egy fél deci vizet adtam hozzá, hogy krémesebbé válljon.

20171126_112012.jpg

Ahogy megpirult, belekevertem a felcsíkozott csirkemellet, majd jól összeforgattam, hogy a csirkemell minden oldala lepiruljon, kifehéredjen, közben sóztam, borsoztam.

20171126_113504.jpg

Ezt követően kb. 15 percig fedő alatt pároltam, majd beleraktam a felcsíkozott uborkát, és, ahogy írtam, mivel szeretjük, a felszeletelt csiperkét is. :) 

20171126_115604.jpg

Összeforgattam, és pároltam tovább, most már fedő nélkül, hogy elfője a levét, majd felöntöttem a tejszínnel, és beleforgattam a 3 teáskanálnyi mustárt is.

20171126_115708.jpg

20171126_115825.jpg

Utolsó mozzanatként hagytam, hogy tejszínnel együtt kicsit besűrűsödjön, és a végén, mivel nem volt otthon majorannám, egy kevés bazsalikommal ízesítettem még egy kicsit, ami kitűnő választásnak bizonyult! ;)

Közben felraktam a spagetti tésztát kifőzni egy fazékban, sós, és kevés olajjal megontott vízben, hogy a kifőtt tészta szép sikamlós legyen. Al dente (azaz félkeményre/félpuhára) főztem a tésztát, és utána forrón tálaltuk.

20171126_121113.jpg

20171126_144632.jpg

20171126_144708.jpg

Gyorsan elfogyott! :) Egészségünkre, egészségetekre! :)

Alapvetően nem vagyok édesszájú, de időnként rám jön, hogy valami édeset ennék. Vagy, inkább valamit, ami édes is, és finoman savanykás is. :)

almaspite.jpg

Nagymamám Isteni almáspitét sütött, tudod, azt az igazi, békebelit, apróra tört, pirított dióval a tetején. Hát, nekem is erre esett a választásom, mert ehhez minden alapanyagot be tudok itt Máltán is szerezni, bár itt az alma azért nem olcsó mulatság. Kétféle Isteni almát is találtam itt, az egyik a Granny Smith (Kovács nagyi) :D :D :D, a másik pedig a Pink Lady, azaz a Rózsaszín Hölgy. A pitéhez a Granny Smitht használom most már hagyományosan, mert kellően húsos, édes, de ugyanakkor, kellemesen savanykás is.

Hozzávalók (kb. 60x40-es tepsihez):

  • 3 kg Granny Smith alma
  • kb. 60 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • kb. 30 dkg kristálycukor
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 cs. vaníliáscukor
  • csipet só
  • tejföl, vagy, én itt helyette görög joghurtot használok
  • 3 db tojás sárgája (a fehérjéből egy kevés majd a kenéshez)
  • zsemlemorzsa, gríz, vagy most például kusz-kuszt (nagyob szemű gríz) használtam
  • 1 fél üveg baracklekvár
  • egy jó marék dió apóra törve
  • őrölt fahéj

Elkészítés:

Én kézzel szoktam tésztát gyúrni, ami ugyan kissé ragacsos dolog az elején, de onnan tudom, hogy mikor jó, hogy elválik a kezemtől a gyúrt tészta gombóc.

Szóval, vegyünk elő valami jó öblös tálat, vagy keverő tálat, és mérjünk bele kb. 50 dkg lisztet az elején, a többit, majd adagoljuk hozzá, ahogy igényli. A lisztbe morzsoljuk bele kézzel a margarint - én előre ki szoktam tenni a margarint, hogy kellően lágy legyen, majd kisebb kockákra vágom, beleszórom a lisztbe, és kézzel szépen összemorzsolom, hogy egy körül-belül egynemű masszát kapjunk. Jöhet bele a 2-3 evőkanál kristálycukor, a sütőpor, a vaníliás cukor, kb. 4 púpozott evőkanál görög joghurt (vagy tejföl), és a 3 tojás sárgája (ügyesen válaszd szét a fehérjétől, és a fehérjét gyűjtsd egy pohárba, tedd be a hűtőbe!), majd gyúrjuk össze az alapanyagokat egy gombóccá. Amennyiben még ragacsos, akkor mindig adagoljunk hozzá egy kevés lisztet, addig, ameddig könnyedén el nem válik már a kezedtől. :) Jó móka! ;)

Amikor a tészta elkészült, kézzel felezd el, és letakarva hagyjuk pihenni a tálban!

Ameddig a tészta pihen, készítsük el a tölteléket! :) 

Ehhez hámozzuk meg az almákat, majd negyedeljük el (vagy fordítva, ahogy kényelmesebb)! A negyed almákat aztán reszeljük le (akár nagy, akár kis lyukú reszelőn) egy tálba, majd szórjunk rá kb. 2 evőkanál cukrot, és hintsük meg fahéjjal, keverjük össze, és hagyjuk szintén pihenni egy kicsit. 

20171022_141020.jpg

folyt. köv. ...

 

Lássunk akkor ismét egy nagyon egyszerű, de ugyanakkor nagyszerű receptet! :)

Semmi megtévesztő sincs a megnevezésében, ezt a csirkét fogjuk megitatni, de nem kell izgulni, csak puha, omlós, ízletes, és Isteni finom lesz, nem lesz sem kesernyés, sem sör íze! Viszont vajpuha, de kívül ropogós (grill-)csirkét kapunk!

Hozzávalók (4 személyre, kb.):

  • 2 db egész csirke (pucolt, konyhakész állapotban)
  • fűszerek: só, bors, fokhagyma (én port használok), oregánó, kevés piros paprika (ha van!)
  • kevés olaj a pácoláshoz
  • 2 doboz dobozos sör (0,5 literes) - a sör is kell belőle, és a doboz is, azt mossuk le jól!!! :)
  • edény a pácoláshoz (én a LIDL-es fagyisdobozt használom erre, mert pont ideális méret!)

Fogjuk a csirkéket, forgassuk át, mossuk le, ki, és, ha még maradt volna rajta némi toll, vagy toklász, akkor azt szedjük le, vagy ki, vagy láng felett pörköljük kicsit körbe, hogy megszabaduljunk ezektől.

Amint a tisztítással készen vagyunk, jöhet a pácolás! Először is sózzuk be a csirkét kívül-belül. Rendesen! :) Aztán, jöhet ugyanez a borssal (nem kell túl sok!), majd a fokhagyma porral, végül a pirospaprikával, és az oregánóval! Eddig megvagyunk akkor a száraz páccal. Most kevés olajjal, kézzel kenjük be, és adjunk egy gyors teljes testes masszázst a csirkének, majd helyezzük a fagyis dobozba/edénybe! :)

Jöhet a sör! :) Mivel 2 csirkét csinálunk most, így a két doboz sörből az egyiket felbontjuk, és a felét a sörnek ráöntjük a csirkékre, majd az edényeket lefedjük, és a hűtőben pihentetjük. Akár csak 1-2 órát, de, még jobb, ha este előkészítjük, és másnapig a hűtőben fürdőznek a csirkéink! 

A pihentetés közben csinálhatunk egy jó Tzatziki salátát (annak a receptjét is megtalálod itt az oldalon!), és meghámozhatunk 1 kiló krumplit, majd kockára vágva megfőzhetjük, csinálunk belőle egy hagyományos, nagymamám-féle pürét, vajasan, tejesen! Lesz hozzá Isteni szaftunk is, úgyhogy ez a legjobb választás köretnek.

Amikor készen állunk a sütésre, akkor vegyük elő a csirkéinket, és vegyünk elő egy nagy tepsit is! Készítsük elő most már mind a két sörös dobozt, azaz bontsuk fel a másodikat is és a fele sört öntsük ki egy pohárba (meg is ihatjuk akár most, akár később).

Szóval, van két félig tele, felbontott sörös dobozunk, és két csirkénk! Hozzuk össze őket! A csirkéket vegyük ki a pácból, és ültessük a félig telt sörös dobozokra, majd állítva tegyük bele az előkészített tepsibe. A pácoláshoz használt dobozokból a páclevet öntsük a tepsiben álló csirkékre, hogy jól érje felülről, körben, és hagyjuk lecsorogni. Tegyük óvatosan a tepsit (a benne álló csirkékkel, szóval, tényleg, szépen, lassan, kapkodás nélkül!) a sütőbe, és állítsuk 180 fokra, és légkeverésre, ha van. Öntsünk egy kevés (mondjuk egy bögre) vizet alá, és hagyjuk kb. 1 órát sütni. Azért figyeljünk rá, hogy se oda ne égessük, se hókadt ne maradjon. A célunk, hogy a bőrre szépen aranybarnára süljön, és ropogós legyen. 1-2-szer a tepsiben alatta lévő léből egy kanállal meglocsogathatjuk, csak még jobb lesz ettől, de, ha nem csinálod, akkor is szuper lesz!

20171006_150517.jpg

20171006_150548.jpg

20171006_155654.jpg

A csirkéink ebben a sörös gőzben fog kívül-belül párolódni!

Ameddig a csirke megsül, addig megfőzzük a krumplit enyhén sós vízben, és, amikor már puha (villával megszúrkálva ezt könnyen tudod ellenőrizni), akkor levesszük a tűzről, leöntjük a lé jó részét de egy nagyon keveset hagyjunk rajta, majd tegyünk bele egy-két evőkanál vajat, vagy margarint, és krumplinyomóval, törővel nyomkodjuk finom pépesre. Amennyiben nincs krumplinyomód, akkor csinálhatod ezt egy villával is (én is azzal csinálom). A végén még egy kevés, kb. 1 dl langyos tejet önts hozzá, és Isteni krumplipüréd lesz!

Amennyiben csináltál hozzá Tzatzikit, akkor pedig fenséges komplett fogásod van máris! Ahogy a csirke megsült, egy nagy fogóval, vagy két villával közrefogva, és egy edényfogó kesztyűvel felszerelkezve húzd le a csirkéket a sörös dobozról, majd fektesd őket egy tálra, amin fel is tudod vágni, hogy kiporciózhasd. A tepsiből pedig a csirkék alatt összesült szaftot öntsd le szépen egy edénybe, mert Isteni finom, és jó lesz a csirkédre, illetve a krumplira is merni belőle egy kanállal, sőt el is teheted, mert más fogásokhoz ízesítésnek is használhatod. :) Majd látod!

Jó étvágyat! Nekünk megvolt, unokanővérem, Andi, és Adrikám volt a vendégem legutóbb erre az Isteni fogásra!

20171006_161348.jpg

Gyerekkorom nagy kedvence, amit Nagymamám sütött nekünk mindig. Miután elment, hosszú ideig nem tudta senki elkészíteni, hogy olyan legyen, mint Mamié volt.

Itt Máltán fogtam neki (az Otthoni ízeket keresve), hogy megpróbáljam elkészíteni, mivel alapvetően sós szájú vagyok. Sikerült. Azóta is rendszeresen készítem. :) Most éppen egy Baráti hajókirándulásra készítettem. Tegnap este begyúrtam, most éjszaka pedig kisütöttem. Hosszú ideig eltartható készen, úgy, hogy semmit nem veszít az élvezeti értékéből! :)

Hozzávalók:

  • 45 dkg liszt (általában kell azért a fél kiló)
  • 25 dkg margarin (1 csomag)
  • 25-30 dkg reszelt sajt (Otthon Trappistát használtam, de itt hol Ementálit, hol más, ízletes, reszelni való sajtot)
  • 2 tojás sárgája (a fehérje majd a kenéshe fog kelleni)
  • 2-3 dl tejföl (én ehhez is a LIDL-es görög joghurtot használom)
  • 1,5 teáskanál só

Elkészítés:

A lisztet egy nagy gyúró tálba teszem, majd a sajt felével, a margarinnal, a sóval, és a tojás sárgájával jól összegyúrom. A margarint érdemes előre kitenni egy kicsit a hűtőből, hogy könnyebben össze lehessen gyúrni.

20170929_075315.jpg

Amennyiben kell, akkor adagolok még hozzá lisztet. A lényeg, hogy a végén mind a kezemtől, mind a táltól elváljon a liszt (erre mondják, hogy annyi lisztet, amennyit felvesz).

A végén négy részre osztjuk, és pihentetjük (1-2 órát, vagy egy éjszakát, és most egy napot hagytam).

20170929_080238.jpg

A pihentetést követően, a sütés előtt, lisztezett nyújtódeszkán, vagy akár a letisztított asztalon kinyújtjuk, a tojásfehérjével megkenjük, majd a sajttal megszórjuk.

Derelye vágóval felvágjuk hosszúkás csíkokra, majd tepsibe tesszük, és 10-15 perc alatt 180 fokon, hőlégkeveréssel világos színűre sütjük. Figyeljünk rá, mert gyorsan túlsüthetjük.

Domján Gyuri 2017.09.29. 19:06

Tzatziki saláta

Hát, ez valami Isteni! :) Talán, tényleg a Görög Istenek ajándéka, azaz a Görög uborka saláta, a Tzatziki!

tzatziki20170929.jpg

Bármilyen húsétel ideális kísérője, fokhagymás, joghurtos, nem is lehet rossz, maradjunk annyiban! 

Elárulom, nem is az, és ráadásul roppant könnyű elkészíteni. Most, mielőtt dolgozni jöttem, csináltam egy friss adagot, mert hoztam magammal a tegnap előtt készült Mousakából is egy adagot, de az akkor készült Tzatziki már elfogyott. Jól behűtve még aznap este mind megettem! :)

Hozzávalók (1 adag):

  • 1 db kígyóuborka
  • 20 dkg görög joghurt
    (Én itt a LIDL-ben szoktam venni 10%-os zsírtartalmút, 1 kg-os dobozos kiszerelésben, és ezt használom most már még tejföl helyett is. Nagyjából az Otthoni Zott tejfölre hasonlít az állaga, és az íze is).
  • 5-6 (8-10) közepes gerezd fokhagyma (ízlés szerint!) :)
  • só, és egy kevéske őrölt bors.

Elkészítés (Jól figyelj, mert gyorsabb elkészíteni, mint leírni!):

Az uborkát megmosom, majd közepes, vagy kis lyukú reszelőn lereszelem héjastól. A lereszelt uborkát aztán kézzel kinyomkodom, hogy a levével ne áztassa majd el nekem a salátát (a levét meg szoktam inni inkább, mert nagyon finom, és egészséges is), majd az uborkamasszát egy nagyobb tálba teszem, és hozzáadom a görög joghurtot, valamint a fohkagymát (időnként még további fokhagyma őrleménnyel is tovább fokozom a fokhagymás ízt - imádom!), majd kevés sót, és egy csipetnyi őrölt borsot adok hozzá, és az egészet jól összekeverem.

Már kész is van, most még le kell jól hűteni, és lehet falatozni! Akár egy kis pirítósra halmozva magában is kitűnő!

Jó étvágyat hozzá! 

Domján Gyuri 2017.09.28. 22:49

Sült tengeri hal

20170212_105551.jpg

Amikor csak alkalmam nyílik rá, esetleg bringa túra keretében, rendszeresen megyek le Marsaxlokkba (ejtsd: márszáslokk) a halpiacra, ami nem csak halpiac, mert van ott minden más is, viszont nagyon hangulatos, ahogy a tengerparton, a kikötőben körben vannak az árusok, a kikötőben mellettük ringatóznak a vízen a halászok hagyományosan színes, tarka bárkái, míg az út túloldalán a kis egyszintes házak aljában éttermek sora várja az éhes helyieket, turistákat döntően tengeri finomságaikkal.

20170212_160340.jpg

Én továbbra is annak vagyok a híve, hogy szeretem a házilag elkészített fogásokat, ezért én inkább nyers halat veszek, és otthon elkészítem azt 15 perc alatt ízletesen, egészségesen, és nem különben töredék áron.

Nekem a legjobban az Awrat hal jött be, aminek alig van szálkája, gyönyörű, és ízletes fehér húsa van, ráadásul jó adag. A piacon a halakat felpucolva kapod meg, így konyhakészen tudod hazavinni, és rendkívül egyszerű elkészíteni.

Otthon van egy tévhit, hogy a tengeri halak kellemetlen mellékízét, szagát egy egy éjszakás fokhagymás tejben áztatással lehet, és kell is elvenni. Ez az otthoni, általában fagyasztott halak esetében lehet, hogy így is van, de a piacon megvásárolt friss halakkal semmi ilyenre nincs szükséged! :)

A friss halat, ahogy hazahozom, egyszerűen csak leöblítem, majd kívül, és belül sózom. borsozom, kis oregánót szórok rá, és bele is, majd egy kevés olívaolajjal kívül belül átkenem. Aztán felszeletelek egy citromot (Itt alapvetően helyi, máltai citromot használok, ami a savanyú íz mellett édeskés is kicsit, mint a szicíliai citromok. Isteni finom, és arra kell figyelni, hogy minél ütőtt-kopottab kívül, annál finomabb belül, ez a tapasztalatom.), és a citromszeletekből 1-1-et a hal belsejébe, 2-2 pedig kívülről a hal oldalára helyezek, majd irány a sütő, és 150 fokon, légkeverés mellett kb. 15 perc alatt készre sütöm.

20170630_181437.jpg20170630_190611.jpg

A készre sült halat aztán tányérra teszem, salátával (például paradicsomsalátával) tálalom. Fogyasztás közben, ahogy a bőrét lefejtem, és előkerül az Isteni fehér húsa a halnak, a sült citromot kézzel kinyomva rásajtolom a levét, ami csak még jobban megbolondítja! 

Szia, bocs ...

Saluti Lectorem! :) 

Ma egy különleges módját választottam a Mousaka elkészítésének, aminek több oka is volt, úgyhogy egy kicsit időben visszafelé fogunk haladni, mert hogy a hagyományos, és a vegetáriánus Mousakat vegyítettem.

Rendkívül egyszerű fogás, mégis nagyon-nagyon különleges! :) 

Na, akkor nézzük először is a hozzávalókat! A "szósz" az valójában 2 adag, viszont így egy másik alkalommal már lesz kész szószom akár ehhez, akár egy másik ételhez. Na, van máris ötletem, majd megosztom rövidesen azt is! :)

Mivel egyedül vagyok, így célszerű is átgondoltan, okosan főzni, vagy kigondolni, hogy mit készítsek, hogy változatos, érdekes, és mindig finom, lehetőség szerint pedig még egészséges is legyen.

Hozzávalók:

  • fél kiló csiperke gomba
  • fél kiló darált sertéshús
  • kis doboz konzerv lencse (400/280 gr)
  • fél üveg, kb. 500 gr paradicsom lé/püré
  • 3 kis-közepes fej hagyma
  • kevés olaj
  • fűszerek: só, bors, oregánó, kevés piros paprika, és fahéj (bizony, fahéj!) ;)
  • 1 kiló burgonya
  • 1 közepes fej padlizsán (fél kiló)

Na, akkor lássunk neki!

Először is a csiperkegombát megtisztítottam (tönkök végéről a földes részt levágtam), majd úgy, ahogy voltak, tönkökkel együtt félbe vágtam, majd a feleket szeletekre vágva felszeleteltem az összeset! Ne foglalkozz vele túl sokat, mert a párolás során úgyis össze fognak esni, szóval, csak lazán szeleteld fel. Én nem távolítom el a gomba külső részét, egészben használom, és szeletelem fel. A darált hús már kiengedve várta a sorsát, a lencse konzervvel pedig egyelőre nincs még dolgunk, csak legyen előkészítve.

20170927_104934.jpg

Felkockáztam a hagymát is, majd két (egy nagyobb, és egy kisebb) serpenyőt előkészítve, mind a kettőbe egy kevés olajat öntöttem, és bekapcsoltam a főzőlapokat, majd a hagymát két részre osztva a két serpenyőbe tettem. Folyamatos keverés mellett (mind a két serpenyőben, felváltva) üvegesre pirítottam. Kevés só, és bors, majd a nagyobb serpenyőbe beletettem az összes gombát, a másikba pedig a darált húst, és jól elkevertem az üvegesre párolt hagymával. 

20170927_105750.jpg

A gomba kezdett összeesni, a hús pedig szépen felvette a jellegzetes, főtt-fehér színét. Ekkor egy kevés (fél evőkanálnyi) piros őrölt paprikával, oregánóval, és egy kevés fahéjjal megszórtam, majd utánsóztam, hogy jó legyen. A konzerv lencsét ekkor bontottam fel, és egy keveset a levéből a húsos serpenyőbe öntöttem, majd a többit, levestől a gombára, és összekevertem, és hagytam összerottyanni.

Amikor ez meg volt, akkor a paradicsompürét (-lét) fele-fele arányban a két serpenyőbe öntöttem, és hagytam, hogy a levét elfőve, "lesüljön" "zsírjára". :) Amikor mind a kettő elkészült, akkor a darálthúsos szószt hozzákevertem a gombáshoz, és az egészet félretettem.

20170927_111536.jpg

Egy nagy lábosban feltettem a krumplit főni, úgy, héjastól, ahogy volt, és félkeményre főztem (egy késsel megszúrkálva tudod ellenőrizni, hogy hogyan alakul. Én legalábbis így szoktam.).

Közben, a padlizsánt megmostam, majd kb. félcentis szeletekre vágtam, és betettem a sütőbe a rácsra, egymás mellé. Egy kevés sót, és borsot szórtam rá, és 150 fokon, hőlégkeveréssel aranylóra sütöttem.

20170927_121859.jpg

A félig főtt krumplit utána meghámoztam, szintén félcenti vastag karikákra felvágtam, majd egy kacsasütőtálba (bármilyen hőálló edény, vagy tepsi jó erre!) tettem. Én azért ebbe, mert ennek van teteje, de, ha nincs, akkor a sütés elején le kell majd fedned valamivel, akár alufóliával is. :)

Szóval, a kacsasütő alját kiolajoztam, majd egy réteg főtt krumpli, aztán arra az aranybarnára sült padlizsánszeletek, arra pedig az előzőleg elkészített szósz egyik fele került, amit szépen, gondosan el is dolgoztam, elegyengettem, hogy mindenhova egyformán kerüljön. Erre még egy réteg főtt krumpli jött, majd a besamell mártás a tetejére, szintén, szépen elegyengetve.

A sütőben először fedés alatt kb. 20 percig, aztán fedés nélkül tovább sütöttem, ameddig a besamell is aranybarna lett a tetején.

20170927_132047.jpg

20170927_144122.jpg

Egy Isteni Tzatziki salátával tálalva eszméletlenül jó fogás! :)

Ja, igen, 

Domján Gyuri 2017.06.12. 07:04

Újra itt! :)

Na, Sziasztok!

Hát elmúlt néhány év, mióta nem tettem fel egyetlen receptet sem a blogba. Rengeteg dolog történt velem, többek között már több mint 2 éve Máltán élek, ráadásul egyedülálló lettem, így a főzés már nem csak hobbi, és már nem elsősorban a kertben bográcsban, tárcsán készülő ételekre korlátozódik, hanem a mindennapjaim szerves részévé vált.

marsaxlokkmarket2.GIF

Döntően szívesebben fogyasztom azokat az ételeket amiket én magam, vagy Barátaim magunk készítünk, ismert alapanyagokból a bolti, előre elkészített ételekkel szemben.

Rengeteg új ételt, receptet próbáltam ki az elmúlt 2 évben, tegnap este például egy rendkívül Kedves Barátomat vacsorára vendégül látva például először készítettem el a Carbonara spagettit is, alapvetően authentikus módon, szalonnával, és tojással.

Neki is kezdek a receptjeimet itt megosztani, hátha más is kedvet kap arra, hogy ezeket az egyszerű recepteket maga is kipróbálja. Én nem vagyok profi szakács, csak egy lelkes amatőr, de szeretek főzni (és most már sütni is, mivel amióta egyedül vagyok, ha sütit ennék, még azt is magamnak kell elkészíteni, és én ezt imádom!). :D :D :D

Rövidesen tehát ezekkel a receptekkel indítva folytatom a blogot:

  • Moussaka (burgonyás+padlizsános)
  • Vegetáriánus mousakka
  • Töltött gombafejek sütve
  • Almáspite
  • Sajtos ropogtatni való
  • Salsa di Georgio :)
  • Paradicsomos darálthúsos sugo George módra spagettihez
  • Tuna Ftira (máltai tonhalas szendvics - valami Isten Király!)
  • Sült tengeri hal (gyorsan, egyszerűen)
  • Sült királyrákok
  • Rántott hús
  • Bunyevác tekercs
  • BBQ máltai módra

... és aztán sorban a többi! :) :) :)

Na, ez aztán egy igazán nagyszerű étel! Imádjuk a halat! Legalábbis én és a lányok...
... a fiúk nem annyira, de majd rájönnek ők is!



Ezt pedig úgy készítem, hogy egy kis szalonnát (jóféle bükkfán füstölt mangalicát) teszek a bogrács aljába, hogy zsírt eresszen a hagymához. Aztán jöhet bele a hagyma: 1 kg húshoz 20 dkg, azaz kb. két közepes méretű hagyma apróra vágva.
Ezt aztán folyamatosan kevergetni kell, ameddig üveges nem lesz. Én úgy szoktam megnézni, hogy jó-e, hogy a fakanállal egy adagot a bogrács falához nyomok, és amennyiben sikerül könnyedén péppé nyomni, akkor jó.
Igazából egy jó pörkölt alapot csinálunk most, tehát a hagyma kész és a zsír forr a bogrács alján, tehát jöhet a piros paprika, amit csak a forrásban lévő zsírba tegyünk, mert zsírban oldódik, viszont nagyon figyeljünk, hogy oda ne égjen, mert akkor megkeseríti életünket, és ételünket egyaránt! Én ekkor szórok még bele egy kevés fekete borsot is, amit édesapámtól tanultam.

No, amikor ez eddig elkészült, akkor jöhet bele a hal! A harcsafilét előzetesen felkockáztam, így most már csak bele kell tegyem a bográcsba, majd ott - most még lehet - kicsit átforgatom. Vigyázni kell, hogy nagyon ne törjük össze a húst, és mint hal, a későbbiekben már nem is nagyon szabad kevergetni!

... folytatom ... :)

Egy jó kis kert tárcsázásra bármikor kész vagyok!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legutóbb például Sven barátom március közepi látogatása során ültünk neki tárcsázni.
Ebben a műfajban az a legjobb, hogy rendkívül sokféle dolgot lehet sütögetni így, leginkább együtt: húsféléket, zöldségeket, halat, vadat, s mi jó falat ... :)

Általában nálunk a menü: csirke mell, csirke comb filé, tarja, jó féle füstölt mangalica szalonna - kakastaréj szalonnának megsütve, bacon szalonna, vagy kis kolozsvári szalonna, szintén beirdalva, krumpli, hagyma, paprika, paradicsom és, ami még Isteni tud lenni: egy jó adag csiperke gomba fej - a végén egy kis juhtúróval töltve! ! :)

Kezdésnek felrakok négy-öt szelet füstölt mangalica szalonnát, hogy zsírhoz jussunk a sütéshez! Ezeket szépen átsütöm, szétnyílnak, és nagyszerű kis kakastaréjok lesznek belőlük, a tárcsa közepén pedig megjelenik a zsír a húsok sütéséhez. Ekkor elkezdem felrakni a húsokat, vegyesen: csirke, tarja, egymás után, úgy, hogy a zsírba helyezem bele, majd onnan felhúzom a tárcsa szélére.

Ahogy ezzel megvagyok, jöhet egy adag szeletelt hagyma. Bele szintén az olajba, majd oldalra, a húsok mellé kihúzva. A húsokat, ahogy sülnek, átforgatom, és egy kevés sörrel meglocsolom, illetve időként visszadugom a zsírba középre, majd újra kihúzom oldalra. :)

Ahogy egy adag hagyma megsült, kiszedem, és a helyére, középre, a zsírba jön a krumpli, amit előtte közepes hasábokra, vagy karikára szoktam szelni. A krumpli marad mindig a zsírban, azt nem szoktam kihúzni oldalra. Persze, közben a megsült húsokat újakra cserélem, azokat újra meglocsolgatom egy kis sörrel, és így tovább! Amikor a krumpli megsült, jöhet a helyére 5-6 egy kicsit előre megsózott gombafej, homorú oldallal felfelé, majd kanalazok bele egy kevés zsírt a tárcsa közepéről, és kihúzom oldalra. Helyette megint hagyma, majd krumpli jön.

... és ez így megy tovább és tovább ... :)

 

Domján Gyuri 2011.01.21. 23:27

Görög Saláta

Akkor lássuk ezt a kellemes, önálló ételként, vagy húsételekhez akár önálló köretként is finom salátát!

Két módozatát is megadom, mind a kettő nagyon finom, bár én idehaza inkább a saját magam által "továbbfejlesztett", "Magyaros" változatát szoktam készíteni.

Hozzávalók, egy jó adaghoz: :)

  • 2 szál kígyóuborka
  • 4-5 TV (nem TeleVíziós, hanem Tölteni Való) fehér paprika
  • 4-5 közepes méretű paradicsom
  • 1 fej lilahagyma
  • kb. 1 dl olívaolaj
  • 15-20 szem olívabogyó (zöld, vagy fekete - a fekete finomabb!)
  • kb. 10-15 dkg feta sajt
  • oregano
  • kevés só (és én még egy kevés borsot is szoktam használni)
  • kevés citromlé (ezt csak a 2. módhoz!)

 

1. Eredeti Görög Saláta:

Az eredeti Görög Saláta, amit kint nem is Görög Salátának, hanem "Horiatiki"-nek, azaz vidéki ~, vagy paraszt salátának neveznek, napi szinten fogyasztják. Főként vidéken, önálló fogásként. Csakúgy, mint a jeges kávét, azaz a Frappé-t (ezt reggel elkészítik, aztán egész nap hordozzák magukkal, és folyamatosan iszogatják), na mindegy, bocs, de szeretem a Görögöket, az ételeiket és a szokásaikat. :))))

A saláta elkészítéséhez először is mossuk meg az uborkát, a paradicsomot és a paprikát. (Az eredeti salátában az uborkát nem szokták meghámozni.) Ezt követően az uborkákat hosszában vágjuk félbe, majd a két felet összefordítva, hosszában vágjuk ismét félbe, így végül hosszában felnegyedelt uborkát kapunk. Ezt követően kb. 1 cm-ként szeleteljük fel!
Amennyiben ezzel megvagyunk, akkor fogjuk a paradicsomokat, és azokat is vágjuk fel: először félbe, majd negyedbe, majd a negyedeket keresztbe vágva, nyolcadokra. :))))
Most jöhet még a paprika. Amennyiben a paprikát kézbe veszed, és a másik kezeddel a csumáját megofogod és egyet csavarsz rajta, úgy, hogy közben befelé nyomod, akkor "beszakad", majd egészben kihúzhatod. Nem kell "bénáskodni" azzal, hogy ügyetlenül körbe vágd! :) Az így kicsumázott paprikát vágd hosszában félbe, majd utána keresztbe, szintén kb. 1 cm-ként szeleteld fel.

Most hámozd meg még a lilahagymát, majd vágd félbe, és utána a feleket szeleteld fel közepes vékonyságú szeletekre, utána kézzel bontsd rétegekre az egészet.

Most oszd el tálakra, vagy nagy, lapos tányérokra a feldarabolt zöldségeket, majd hintsd meg egy kevés sóval, oreganoval, tegyél rá néhány szem olívabogyót, és egy szelet, vagy kis kockákra vágott feta sajtot, majd az egész tetejére locsolj egy kevés olívaolajat.
(Olívaolaj alatt nem az ún. pomace olajat értem, amit azután préselnek még ki a majdnem száraz olívabogyóból, miután már minden hasznos, íz- és egészséges tápanyagot kipréseltek belőle!!! Mivel keveset használsz, használj rendes, extra szűz olívaolajat, mely még minden tápanyagot, és finom ízt tartalmaz!)

Már el is készültünk! Friss, finom saláta, melyet azon "melegében" illik tálalni! Igazából csak így frissen az igazi! A különlegessége is pontosan a frissességében rejlik, ahogy hersen minden falat a szádban.

Ezzel szemben én .... :)))


2. Ahogy én készítem itthon:

Ezt legalább 2-3 órával a tálalás előtt készítsd el, különben nem érnek össze az ízek!

Az uborkát először is (megmosás után) meghámozom, majd az uborkát, a paradicsomot, és a paprikát is apróbb darabokra vágom, mint az eredetiben, kb. még annak a felére, ahogyan ott. A hagymát kis kockákra szoktam vágni, majd az egészet beleöntöm egy nagy tálba, utána tiszta, előtte alaposan megmosott(!!) kézzel jól összeforgatom.

Ekkor egy pohárba öntök kb. 1 dl olívaolajat, majd ehhez adok egy kevés citromlevet, sót, borsot, és az oregano-t, majd egy kanállal jól összekeverem. Így egy nagyon finom saláta dresszinget kapunk.

A dresszinget az összeforgatott salátára öntöm, majd hozzá adom még a felkockázott fetasajtot, és az olívabogyót, és azokat is belekeverem. Ezt követően a salátát lefedem, és mehet a hűtőbe 2-3 órára, mielőtt tálaljuk! A tálalást kis tálkákba porciózd!

Isteni tud lenni friss sültekhez, főként kerti grillezések esetén van óriási keletje! :)
Amennyiben hűtőben tartod, akkor 2-3 napig nyugodtan fogyaszthatod, egyre finomabb lesz, ahogy az ízek teljesen összeérnek! Még a leve is nagyon finom!

Korfun ettem már ehhez hasonlóan elkészített Horiatikit egy hajó kirándulás alkalmával, ahol grillen sült húshoz és kolbászokhoz adták, de ott még egy kevés kaporral is megbolondították, amitől még finomabb lett. Amennyiben gondolod, próbáld ki így is!

Jó étvágyat kívánok!

Gyuri

No, lássunk megint egy könnyű, egyszerű, de nagyon finom reggelit!

Amire szükség lesz hozzá (4-5 főre):

  • Kb. 10-15 dkg. szeletelt bacon
  • 1-2 közepes méretű csemege (savanyú) uborka
  • 10-15 db tojás
  • 1 evőkanálnyi tejföl
  • só, bors az ízesítéshez
  • esetleg kevés étolaj a sütéshez

Előkészületek:

A bacont vágd fel vékony, kb. fél cm-es csíkokra. Csíkozd fel az uborkát is, úgy, hogy kb. két fogpiszkáló széles csíkokat kapj, majd ezeket tedd félre egy kicsit.

Vegyél elő egy tálat, és üsd bele a tojásokat. Adj hozzá egy evőkanálnyi tejfölt, amitől sokkal lágyabb, könnyebb lesz. Sózd és borsozd meg kicsit, majd verd fel egy villával.

Vegyél elő egy serpenyőt!

Amennyiben teflon serpenyőt használsz, úgy abszolút nem kell majd az étolaj, hagyományos serpenyő esetén azonban, javaslom, hogy egy keveset használj. Tedd a serpenyőbe először a felaprított bacont, és kevergetés mellett süsd 2-3 percig, majd add hozzá a felcsíkozott uborkát is, és folyamatos kevergetés mellett süsd tovább még 1-2 percig. Amikor ezzel megvagy, öntsd hozzá a felvert tojást, és lassú kavargatás mellett süsd meg olyan állagúra, ahogy szereted a rántottát. Nagyon finom lesz! :)

 

Jó étvágyat kívánok!

Gyuri

Na, akkor lássunk egy finom görög ételt, a Muszakát, amihez kiváló tud lenni egy jó Görög saláta (rövidesen)!

Amire szükség lesz hozzá (4-5 főre):

  • 1 kg burgonya (az erdeti Muszakában padlizsán van, csinálhatod azzal is, majd dőlt betűvel jelzem a különbséget)
  • kevés olaj, vagy vaj a burgonya (több a padlizsán) elő"sütésé"hez (párolásához)
  • 1 kg darált sertés comb
  • kevés olaj a hús-ragu elkészítéséhez
  • egy közepes konzerv paradicsom sűrítmény
  • só, bors az ízesítéshez
  • kevés oregánó (görög fűszer)
  • kevés őrölt fahéj (ez a lényeg!!!) :)
  • 2 közepes fej hagyma (esetleg 3-4 gerezd fokhagymát is adhatsz hozzá, ezt rád bízom!)
  • 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt és fél liter tej a besamell mártáshoz a tetejére
  • esetleg 10 dkg trapista sajt (szintén a tetejére - rásütni!) ;)

Akkor, kezdjünk hozzá!

Első lépésként hámozd meg a burgonyát, majd vágd fel karikákra (kb. 4-5 mm vastag szeletekre)! (Amennyiben padlizsánnal csinálod, úgy mosd meg a padlizsánt, vágd le a csumáját, majd karikázd fel a héjával együtt!)

Vegyél elő egy nagyobb serpenyőt, önts bele kevés olajat, gyújts alá, majd a burgonya szeleteket tedd bele, és fedő alatt - időnként átforgatva - párold elő, úgy, hogy a burgonya kissé megpuhuljon, de nem kell megsütni, vagy leégetni!! Padlizsán esetén a szeleteket külön-külön kell előpárolni, de készülj rá, hogy a padlizsán issza az olajat, mindig csak keveset önts alá, és vigyázz, hogy nem megsütni kell, csak mindkét oldalát úgy megpárolni, hogy azt a nyers fehér színét elveszítse és szép sárgás színe legyen, és krémessé váljon! Az elkészült burgonya, vagy paldizsán szeleteket utána tedd félre, de fedd le, hogy melegen maradjon.

Ezt követően elkészítjük a ragut! Ehhez pucold meg a két hagymát (és, amennyiben használsz, úgy a fokhagymát is), majd vágd azokat félbe, utána a feleket szeletekre, végül aprítsd kis kockákra, mint a pörkölt alaphoz. (Végül is azt készítünk: darálthús-pörköltet, azaz darálthús-ragut, ami ezen kívül egyébként kifőtt tésztával, és sajttal megszórva is kitűnő étel!).

Fogd meg azt a serpenyőt, amiben az előbb a burgonyát, vagy padlizsánt készítetted! Isten őrizz, hogy elmosd, nyugodtan használhatod tovább. :) Önts bele kevés olajat, majd gyújts alá, és amikor felforrósodott az olaj, tedd bele a hagymát is a serpenyőbe. Vedd vissza a lángot, és folyamatos kevergetés mellett dinszteld addig, amíg üveges nem lesz a hagymád. (Ezt onnan is tudhatod, hogy elkészült, hogy a fakanállal, amivel kevergeted, finoman szét tudod nyomni a hagymát a serpenyőben, mert annyira krémessé vált már - ebből lesz ugyanis a szaft!)

Ahogy a hagyma elkészült, add hozzá a darálthúst, majd kevergesd tovább, ameddig a hús szép fehér külsőt nyer. Amint ezzel is megvagy, add hozzá a paradicsom sűrítményt, és további kevergetés mellett várd meg, amíg el kezd rotyogni. Ekkor sózd és borsozd meg ízlés szerint (inkább később is ízesítsd, el ne sózd, vagy borsozd!), továbbá add hozzá az oregánót, és hintsd meg fahéjjal! A görög konyhában a hús ételekhez gyakran használják a fahéjat, amitől különösen finom lesz - ez a titka egyébként az igazi Muszakának is! Tudom, hogy ahhoz vagy hozzászokva, hogy a fahéjat általában édes ételekhez, süteményekhez, capuccino-hoz használjuk, de próbáld ki, rá fogsz jönni, hogy a húshoz is milyen kitűnő!

Önts hozzá egy kevés (max. félpohár) vizet, majd fedő alatt főzd tovább, ameddig a hús megfő (kb. 30 perc). A végén vedd le róla fedőt, és hagyd hogy elfője a felesleges levet (amennyiben van rajta).

Amint ezzel is megvagy, vegyél elő egy tepsit, vagy egy jénai (hőálló üveg) tálat, és kevés vajjal, a kezeddel kend ki az alját. Ezután tegyél bele egy réteg burgonya, vagy padlizsán szeletet, majd kanállal egy réteg ragut teríts el rajta, utána ismét burgonya, majd megint ragu, végül pedig szintén burgonya.

Na, mindjárt készen is vagyunk az összekészítéssel! :)

Elkészítjük a tetejére besamell mártást, amihez a tejet forrald fel egy kis lábosban, és tedd félre. Egy kis serpenyőben, vagy lábasban tegyél fel 2 evőkanálnyi vajat, és gyújts alá. Ahogy a vaj megolvadt, tedd bele a 2 evőkanál lisztet, és alacsony lángon, lassú tűzön folyamatosan kevergesd, ameddig a liszt "megpirul", azaz szép aranybarna lesz. Amint ezzel megvagy, folyamatos kevergetés mellett, apránként öntsd a forró tejet a megpirított vajas liszthez, ami továbbra is lassú tűzön ég. A lényeg (ezért kell folyamatosan kevergetni), hogy csomómentes legyen a "massza", amit készítesz. Ahogy elkészült, azaz egy jó kis massza állapotú mártást kaptál, sózd és borsozd meg kicsit, és keverd össze.

Most a besamell mártást terítsd el a legfelső burgonya réteg tetején! Amennyiben szereted, akkor még tehetsz rá most egy adag reszelt sajtot is.

Az így összekészített ételt fedd le alufóliával, vagy jénai esetén tedd rá a tetejét, és mehet sütőbe! 180°C-on, kb. 30 percig sütjük. Mielőtt elkészül, vedd le a tetejéről az alufóliát, vagy a jénai tetejét, és hagyd, hogy a besamell, és/vagy a sajt kissé megpiruljon!

Jó étvágyat kívánok!

Gyuri

Domján Gyuri 2011.01.09. 12:46

Kárpáti borzaska

Ismered? Isteni kaja! Hidd el, nem nehéz elkészíteni sem, gyere, csináljuk meg (nálunk tegnap ez volt az ebéd).

Amire szükség lesz hozzá (4-5 főre):

  • 1 kg csirkemell filé
  • 0,5 kg burgonya (érdemes nagy szemekből csinálni)
  • 2 tojás
  • só, bors az ízesítéshez
  • kevés liszt
  • kb. 3-4 gerezd fokhagyma a tésztába (ízlés szerint - akár többet is!)
  • további kb. 3-4 gerezd fokhagyma a végén a tejfölbe!
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 20 dkg trapista, vagy füstölt sajt reszelve
  • kb. 0,5 liter olaj a kisütéshez

Kezdjük először is a hús előkészítésénél:

A megmosott csirkemell filéket helyezd egy vágódeszkára, tenyerelj rá egy kicsit (ne erősen, csak hogy ne csúszkáljon), majd hosszában, a tenyered alatt, a deszkával párhuzamosan (NE merőlegesen!!) vágd félbe! Így tenyérnyi, nagy szeleteket kapsz.

Sózd, borsozd meg a szeletek mindkét oldalát, majd rakd félre, hadd érjen a fűszerekben, ameddig a borzas "bundáját" elkészítjük.

A bunda egyszerű tócsni tészta lesz (így, ha legközelebb tócsnit ennél, már tudni fogod, hogy azt hogyan készítheted el).

Pucold meg a burgonyát, majd a felét reszeld le nagylyukú, a másik felét kislyukú reszelőn egy tálba (egybe megy a kettő!). Amikor ezzel megvagy hintsd meg úgy kb. 3 marék liszttel, majd üsd rá egészben a két tojást.

Pucold meg a fokhagymát is (az összeset), majd aprítsd fel, reszeld le kislyukú reszelőn, vagy nyomd át fokhagyma présen. A felét ennek tedd szintén a tálba, a burgonyához, liszthez és tojáshoz, majd adj hozzá 2-3 kanál tejfölt, és az egészet keverd össze jól kézzel, vagy egy kanállal, villával, de, akár géppel is csinálhatod.
(Amennyiben kézzel csinálod, jobban össze tudod keverni, de készülj fel, hogy a massza kissé ragadós lesz! ;) Amennyiben szereted a tócsnit, igazából ezt a masszát kell forró olajba adagolni pl. egy kanállal, majd egy kicsit lenyomkodni, hogy elterüljön, és mindkét oldalán kisütni. Főzelékekhez köretként is nagyszerű, de lehet önmagában is enni! Nagyon finom, ha a kisütött tócsnira tejfölt, és sajtot teszel! Próbáld ki ezt is!)

Az első keverés után hints rá sót, és borsot ízlés szerint, majd keverd át újra, ameddig egy jó, lágy, tészta-szerű masszát kapsz.

A megmaradt fokhagymát keverd el a megmaradt pohár tejföllel, és hagyd állni, ameddig kisütjük a borzaskákat!

Készen vagyunk az előkészületekkel, most már csak sütjük a húst, és - lehetőleg - forrón tálaljuk is!

A húst tedd bele abba a tálba, amelyikben a bundának való massza van, majd forgasd át benne, hogy a hús mindenhol befedje a massza.

Vegyél elő egy olyan edényt (serpenyőt, lábast), amelyikben rántott húst is lehetne sütni, és öntsd bele az olajat. Gyújts alá, és hagyd nagy lángon.

Célszerűen kanállal szedd a húst és vele együtt a masszát a tálból, majd tedd azt a forró olajba. Azért így, mert így nem csúszik le a húsról a massza. Én még frissen, ahogy az olajba raktam, még a tetejére is szoktam rakni egy még egy kevés masszát, majd rányomkodom a kanállal. Egy nagyobb serpenyőben egyszerre 3-4 húst tudsz sütni. Vigyázz, hogy legyen egy kis távolság köztük, mivel máskülönben összesülnek egymásal, és nehéz lesz elválasztani őket. Süsd 1-2 percig azt az oldalát, amelyikkel bele helyezted az olajba, majd fordítsd meg. Süsd további 2-3 percig a másik oldalt, majd ismét fordítsd meg, és pirítsd meg az első oldalt is. Szép, aranybarnára süsd, utána vedd ki a húsokat, csepegtesd le a felesleges olajat, és tedd tányérra.

Még forrón tegyél rá egy kanál fokhagymást tejfölt, majd szórd meg a reszelt sajttal, hogy ráolvadjon! Köretnek sültkrumplit, rizst, vagy akár egy egyszerű salátát javasolok mellé. Nagyon finom!

Jó étvágyat kívánok!

Gyuri

Most egy igazán egyszerű, de nagyon finom reggelit készítünk: szalonnás tojásrántottát. :)

Amire szükség lesz hozzá (4-5 főre):

  • Kb. 10-15 dkg. bacon, vagy füstölt csemege szalonna
  • 10-15 db tojás (ki-ki mennyit eszik meg)
  • 1 evőkanálnyi tejföl
  • só, bors az ízesítéshez
  • esetleg kevés étolaj (amennyiben nagyon húsos bacon-t használsz)

Előkészületek:

Amennyiben bacon-t használnsz, akkor azt vágd fel vékony, kb. fél cm-es csíkokra. Füstölt csemege szalonna esetén szeleteld fel (a bőrt hagyd rajta az alján), aztán a szeleteket darabold fel kb 4-5 cm-es darabokra, majd ezeknek a daraboknak a tetetején ejts 5-6 bevágást az alja irányába merőlegesen. Amikor megsütjük, akkor ezek mentén a bevágások mentés a szalonna szétnyílik majd, mint egy kakas taréja, ezért is hívják ezt úgy, hogy "kakastaréj szalonna".

Vegyél elő egy nagyobb tálkát, amibe belefér majd a sok tojás, amit használsz. Üsd fel a tojásokat egyenként egy pohár fölött, majd - amennyiben a tojás rendben van - öntsd azt a tálba. Azért így csináld, mert, ha esetleg egy rossz tojás is van a tojások között, akkor kár lenne az összes addig feltört tojás elrontani. Gondold el, milyen bosszantó lehet, amikor a 10. tojást ütöd fel, és akkor öntenél egy rosszat az előző 9 kilenc közé. Na, jó, ezzel megvagyunk! :)

Fogj egy villát, majd a villával verd fel tojásokat a tálban. (Amennyiben még nem csináltál ilyet: a villát tedd bele a tojásba úgy, mintha levest ennél, majd gyors, körkörös mozdulatokat csinálj vele, úgy, hogy a villa feje mindig a tojás-masszában legyen!) Csináld ezt addig (kb. 1 perc), ameddig az egész jól összekeveredik. Ekkor tegyél bele egy kevés sót, borsot (ízlés szerint), továbbá egy evőkanálnyi tejfölt, és ezekkel verd fel jól a tojásokat. Kóstold meg a tojásmasszát egy kicsit (pl. nyald meg a villát), hogy eléggé sós-e. Enyhén sósnak kell lennie. Sózd, amennyiben szükséges, majd keverd el benne.

Most jöhet a serpenyő!

Tedd fel a tűzhelyre, és tedd bele a bacon-t, vagy a szalonnát. (Általában olajra nem lesz szükséged, akkor sem, ha nem teflonos serpenyőt használsz, mert a zsíradékot a sütéshez a szalonna fogja biztosítani. Amennyiben viszont nagyon húsos bacon-t használsz, vagy esetleg angol szalonnát, sonkát, vagy valami hasonlót, amelyiknek nincs, vagy csak nagyon kevés zsírja van, úgy egy kevés étolajat is önts hozzá.) Gyújts alá, majd egy fakanallál folyamatosan kevergesd, ameddig szépen megsül a szalonna annyira ropogósra, ahogy szereted. Lehet kevésbbé és jobban is megsütni, ezt rád bízom.

Ahogy ez megvan, öntsd a fortyogó szalonnára az elkészítette tojásmasszát, majd lassú kevergetés mellett süsd tovább addig, ameddig olyan állagúra nem sül, ahogy szereted. Én azt szeretem, ha még egy kissé nedves, folyós a teteje, de van, aki azt szereti, ha jól át van sütve. Csinálja mindenki olyanra, ahogy neki tetszik! ;)

Jó étvágyat kívánok!

Gyuri

Domján Gyuri 2011.01.07. 21:55

"Hármas fogás"

Ahogy ígértem, jöjjön akkor a "hármas fogás"!

Mindegyik a kedvencem. A három étel, amit készítünk: gulyás leves, tárkonyos raguleves és brassói aprópecsenye! Igazán húsimádó fogás mind a három! ;)

Ígérem, hogy legközelebb valami sokkal egyszerűbbel folytatjuk, mondjuk tojásrántottával (hidd el, azt is el lehet rontani!), rántott csirkemell-csíkokkal, vagy valami hasonlóval.
Aztán viszont egy másik nagy kedvencet fogok bemutatni Neked, egy igazán jó görög muszakát! Az összes ujjad meg fogod nyalni utána, azt garantálom, mert felfedem a görög húsételek nagy titkát, amitől összehasonlíthatatlanul finomak lesznek. Csinálunk majd hozzá egy jó kis magyaros-görög-salátát is! ;)
 

A lényeg, hogy a hármas fogásban mind a háromnál ugyanazt az alapot használjuk, így egyben kezdjük az elkészítését is.

Amire szükség lesz az alaphoz (4-5 főre):

  • Kb. 1,5 kiló sertéscomb, vagy pulykamell, esetleg pulykacombfilé (ízlés szerint)
    (nyugi, tudom, hogy a gulyáshoz eredetileg marhahús kellene, de hidd el jó lesz!)
  • 3 közepes fej vöröshagyma (Tudd, hogy a hagymát úgy kell adagolni a pörkölt alaphoz, hogy 1 kg húshoz 20 dkg hagyma kell. Egy közepes fej hagyma kb. 10 dkg, így 1 kg húshoz 2 közepes fej hagymára van szükség, 1,5 kg húshoz pedig ennek megfelelően 3 közepes fejre. Így lesz jó, finom szaftod!)
  • 2-3 fej fokhagyma teljesen (továbbra is a Magyar fokhagymát javasolom! A Miénk, és ráadásul az íze is finomabb, erőteljesebb!)
  • étolaj a hagyma dinszteléséhez (vagányabbak zsírral is készíthetik, vagy akár füstölt csemege szalonnát is olvaszthatnak, csak finomabb lesz az étel!)
  • só, bors (ízlés szerint - a brassói alapvetően borsos étel, ahhoz több kell majd!)

A gulyás leveshez erre lesz még szükség:

  • pirospaprika (édes-nemes, csemege)
  • két szál sárgarépa és egy szál fehérrépa
  • 5-6 szem közepes burgonya
  • kevés pertezselyemzöld a végén, a díszítéshez (amennyiben szereted)

A tárkonyos raguleveshez ez kell még:

  • tárkony, majoránna
  • két szál sárgarépa és egy szál fehérrépa
  • tejföl és liszt a végén a sürítéshez

A brassói aprópecsenyéhez pedig erre lesz szükségünk:

  • extra adag örölt borsra!
  • esetleg még egy kevés fokhagymára (ízlés szerint)
  • 1 kg burgonyára (sült krumplit készítünk majd belőle)
     

Akkor kezdjük! Készítsük el a közös alapot!

Vegyél elő egy nagyobb fajta leves fazekat. Az is jó, amit a tárkonyos raguleveshez használtál (vagy használnál).

A húst hideg vízben mosd le, majd kockázd fel kb. 1×2 cm-es darabokra (szeletelni, majd utána a szeleteket felcsíkozni, majd 2-3 darabba vágni), majd tedd félre.
Pucold meg a hagymát és a fokhagymát, majd aprítsd fel minél jobban (lásd a tárkonyos ragu levesnél leírtakat).

Amikor ezzel megvagy, tedd fel a fazekat gázra, és önts bele egy kevés olajat (zsírt, szalonnát), és gyújts alá! Tedd bele a hagymát és a fokhagymát, majd folyamatos kevergetés mellett fonnyaszd meg azt. Eszméletlen finom illata lesz! :) Amikor a hagyma már üveges, tedd bele a felaprított húst is, és keverd át jó erősen, hogy a hús minden oldala megprökölődjön (fehér kéreg keletkezik rajta). Ezt követően várd meg, míg egy kevés levet ereszt, és az fortyog az edényben. Adj hozzá kevés sót, és borsot. Figyelj oda, hogy a borsot a fortyogó lébe szórd, mert ott, az olajban (zsírban) fog szépen feloldódni. Ezt követően keverd át még párszor.

Ezzel el is készültünk az alappal, melyet most három részre fogunk osztani.

Vegyél elő még két fazekat, lábost, és az eddig elkészült alapot oszd háromfelé ezekbe.
Figyelj oda, hogy nagy méretű edények legyenek, mert kettőben leves készül majd, a harmadikban pedig a végén a brassóihoz keverjük a sültkrumplit!

Nos, ha ezzel megvagy, akkor most mindhárom edényt tedd vissza a tűzre, és várd meg, míg újra fortyogni kezdenek. Figyelj, mert innen kezdve párhuzamosan készítjük a három ételt, és mindegyikre oda kell figyelni, időnként megízlelni, és főként figyelni, hogy le ne égjen (ez a leveseknél egyszerűbb, ha több vizet adsz majd hozzá, amikor felöntjük).
 

Ekkor elvégezzük az alapízesítést mindhárom ételnél:

1. Gulyásleves:

A fortyogó levébe tegyél kb. két evőkanál édes-nemes (csemege) pirospaprikát, majd keverd jól össze! Vigyázz, hogy ne kerüljön paprika az edény szélére, csak a közepén fortyogó levében oldd azt fel, különben a paprika megég, és megkeseredik. Az eredménynek szép, vörösesnek kell lennie. Amennyiben még nagyon halovány lenne, akkor tegyél még hozzá egy kevés pirospaprikát. Egyszerre mindig csak egy keveset, majd keverd jól össze. Amikor ezzel megvagy, öntsd fel vízzel (legalább annyival, amennyi a húst ellepi, de javaslom, hogy öntsd fel annyira, amennyi a kész leves lesz!). Forrald fel a vizet nagylángon, majd vedd takarékra és tegyél rá egy fedőt! Figyeld, hogy el ne forrjon róla a víz, amennyiben kell, pótold.

2. Tárkonyos raguleves:

A fortyogó lébe tegyél egy kevés majorannát, és kb. kétszer annyi tárkonyt (hintsd meg úgy, hogy a tetejét a húsnak vékonyan befedje a tárkony), majd keverd el jól. Öntsd fel ezt is vízzel, mint a gulyáslevest, majd forrald fel, és zárd vissza takarékre. Mehet erre is a fedő! Az elforró vizet szükség szerint pótolni kell itt is! :)

3. Brassói aprópecsenye:

Ahogy felforrt a leve, tegyél bele még őrölt borsot, ízlés szerint! Vigyázz azért, hogy nagyon ne borsozd el, mert a túlborsozott étellel nem tudunk nagyon mit kezdeni, legfeljebb az elsózottal. :) Hintsd meg még egy kevés sóval is, majd önts hozzá annyi vizet, amennyi éppen elfedi a húst. Ügyelni kell rá, hogy ne főjön el a leve (ami hamarosan látni fogod, szép lágy, krémes szafttá fog átlényegülni!), nehogy leégjen az ételünk.
 

Ahogy az ízesítéssel végeztünk, megpucoljuk a zöldségeket.

A sárgarépát, fehérrépát, melyre mind a gulyásleveshez, mind pedig a tárkonyos raguleveshez szükségünk lesz, meghámozzuk, majd karikára vágjuk.

A burgonyát (gulyáslevesbe és a brassóiba lesz rá szükségünk) szintén meghámozzuk, majd kb. 2 centis kockákra vágjuk: először vágd félbe az egész burgonyát hosszában, majd a felet szintén hosszában mégegyszer felezd meg, végül az így kapott negyedeket vágd 2-3-4-szer keresztbe, attól függően, hogy mekkora burgonyát használsz. Önts rá vizet, hogy ellepje, így nem barnul meg addig, ameddig felhasználjuk.

A leveseket, és a készülő brassóit is ellenőrizd közben időnként, ízleld meg, és ízesítsd ízlésed szerint. Vigyázz közben, hogy ne sózd túl! A levesekbe kerülő zöldség még valamennyi sót fel fog venni a levesből (a répa kevesebbet, a burgonya jóval többet), így a végén érdemes majd a sósságát beállítani.

Időnként kóstold meg a húsokat is, hogy mennyire puhult már meg. Amennyiben már puhul, de még kissé rágós, akkor a ragulevesbe tedd bele a két féle, felkarikázott répát, a gulyáslevesbe pedig a fekockázott burgonyából kb. két-három maréknyit, valamint ebbe is a sárga- és fehérrépát.

A brassóihoz szükséges burgonyát egy nagyob lábosban, edényben, bő olajban kisütjük. Öntsd fel az edényt jól olajjal, majd tedd fel a tűzre, de ne hagyd magára, meg ne égjen (esetleg ki ne gyulladjon) az olaj!

Befejezés előtt:

1. Gulyásleves:

A gulyáslevesbe tehetünk még csipetkét, melyhez egy kevés lisztet (kb. 3 evőkanálnyit) egy tojással és egy csipetnyi sóval gyúrjunk jól össze. A lényeg, hogy a tészta ne legyen ragadós, amennyiben túl lágy, tegyünk még hozzá kevés lisztet. Amikor összegyúrtuk, akkor vegyük kézbe, és kézzel kis csipeteket csípjünk le belőle, majd a két ujjunk között két gyors mozdulattal hengerítsük kis golyóvá, aztán helyezzük egy tálra, vagy kis tálcára a csipetkéket kissé szikkadni. Amikor elkészültünk, adjuk a csipetkét a leveshez, és hagyjuk pár perc alatt megfőni. A végén a leves tetejére szórjunk egy kevés, apróra vágott petrezselyemzöldet. Forrón tálaljuk! :)

2. Tárkonyos raguleves:

A ragulevest még be kell habarjuk. Ehhez egy tálkába tegyünk 2-3 evőkanálnyi tejfölt, majd adjunk hozzá kevés lisztet, és keverjük el jól. A leves forró levéből merjünk egy keveset a lisztes tejfölünkhöz, majd keverjük csomómentesre még a tálkában. Ahogy ezzel megvagyunk, öntsük bele az egészet a levesbe, és keverjük össze jól a levessel. Hagyjuk egy keveset még főni, mely arra is jó, hogy amennyiben nem lett teljesen csomómentes a habarásunk, akkor ezt most ki tudjuk még főzni, a leves tetejére kerülő csomókat folyamatosan szétnyomkodva. Amint ezzel is megvagyunk, a levesünk elkészült! Jó étvágyat hozzá!

3. Brassói aprópecsenye:

Amennyiben a hús mepuhult, finom, jó szaftot eresztett, és a felesleges vizet is elfőztük már róla, továbbá az így elkészült ragunk ízlésünknek megfelelően ízesített, akkor az időközben elkészített sült burgonyakockákat (finom sózását követően) keverjük a brassói aprópecsenyéhez, és elkészültünk ezzel is. :)

Jó étvágyat kívánok!

Gyuri

Ez egy nagyon finom étel, melyet az egész család kedvelni fog, majd meglátod! :)

Amire szükség lesz hozzá (4-5 főre):

  • Kb. fél kiló sertéscomb, vagy pulykamell, esetleg pulykacombfilé (ízlés szerint)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma (lehetőleg NEM kínai!!)
  • kevés étolaj a hagyma dinszteléséhez
  • só, bors (szintén ízlés szerint)
  • tárkony, majoránna
  • két szál sárgarépa és egy szál fehérrépa
  • tejföl és liszt a végén a sürítéshez

Arra MINDIG FIGYELJ ODA, hogy jót, csak jó, kiváló minőségű alapanyagokból tudsz főzni!

Na, akkor kezdjünk hozzá! Nyugi, nagyon egyszerű lesz! Elárulom azt is, hogy én ezt a levest egy hármasban szoktam főzni (gulyásleves, tárkonyos raguleves és brassói aprópecsenye hármasában), így három legyet ütök egy csapásra, és megvan a szombati ebéd, valamint a vasárnapi leves is. Legközelebb leírom azt is, hogy miként készül ez a hármas, most egyelőre maradjunk a tárkonyos ragulevesnél. :)

Először is a húst mosd meg jól hideg vízben (amennyiben le volt fagyasztva, úgy természetesen engedd fel, majd utána mosd meg!). A megmosott húst tedd vágódeszkára és kockázd fel kb 1×2 cm-es hasábokra. Ehhez először is vágd fel szeletekbe, majd a szeleteket kockázd tovább a kívánt méretűre. Amennyiben nagyobb, vagy kisebb darabokat szeretnél, úgy ezt rád bízom! A felkockázott húst tedd most félre.

Következő lépésként a hagymát pucold meg a héjától (amennyiben a barna héját elteszed, az ilyen hideg időkben nagyon jó hagyma teát lehet belőle készíteni, mely jó hurutoldó hatású, meg még egy csomó minden kedvező hatása van meghűlés esetén). A megpucolt hagymát vágd ketté, majd előbb az egyik felet, utána a másikat is vágd fel előbb vékonyan szeletekre (úgy, hogy közben tartsd egyben a szeleteket a kezeddel!), utána erre merőlegesen aprítsd kis kockákra (ezt nevezzük a hagyma felkockázásának - igyekezz minél kisebb darabokra vágni a hagymát!).
(Elnézést azoktól, akiknek ez kicsit túl szájbarágós, de a blog elsősorban azoknak szól, akiknek semmi gyakorlatuk nincs még a főzésben.)

Most pucold meg még a fokhagyma gerezdeket is, majd azokat is a fenti módszerrel aprítsd kis kokckákra, vagy fokhagymanyomóval paszírozd le.

Na, most jön a lényeg! Az egészet úgy kezdjük, mintha pörköltet készítenénk. Csinálunk egy jó kis pörköltalapot! Azt tudod, ugye, hogy a pörköltödben a szaftot nem az olaj, a zsír, hanem csak és kizárólag a hagyma biztosítja? Most már tudod! Ezért először is a hagymát fogjuk előkészíteni.

Ehhez vegyél elő egy leveses fazekat, majd önts az aljára egy kevés olajat, és tedd fel a tűzhelyre (gyújts alá, de vedd vissza a lángot takarékra!). Ahogy az olaj felmelegedett (ezt onnan fogod látni, ha beledobva egy kis hagymát, az elkezd sercegni), öntsd bele a hagymát és a fokhagymát! Ettől kezdve viszont ne hagyd magára, szépen, lassan kevergesd azt egy fakanállal. A cél az, hogy a hagyma szép, üveges legyen, azaz opálossá váljon.

Amikor a hagyma már megüvegesedett, akkor add hozzá az előzetesen felkockázott húst, és folytasd a kevergetést! A pörkölt alapoknál lényeges, hogy attól lesz pörkölt a pörkölt, hogy a hús kockák minden oldalát "megpörköljük", azaz addig kevergetjük, amíg fehér lesz. Ennek az az értelme, hogy így bezárulnak a pórusai, és az ízanyagot benntartja a húsban.

Miután idáig eljutottunk, jöhet az alap ízesítés: kevés sót, őrölt fekete (vagy színes, vagy fehér - ki-ki ízlés szerint) borsot szórunk a pörkölt alapunkra, majd meghintjük egy kevés majorannával, és kb. kétszer annyi tárkonnyal. (Én ezt úgy szoktam, hogy a tárkony a hús tetejét jórészt elfeledje.) Utána az egészet jól összekeverem. Isteni illata lesz! :)

Ekkor felöntjük vízzel. Én teljesen fel szoktam tölteni a fazekat, annyira, amennyi a kész leves lesz (majd pótolom később, ami elfő), a feleségem viszont csak egy kevés vizet tölt ilyenkor, és mint egy pörkölt úgy főzi tovább, ameddig a hús megpuhul. Döntsd el, hogy melyiket szeretnéd, viszont figyelj arra, hogy mindig lepje el a víz a húst, nehogy lesüljön, vagy leégjen!!! Amikor a vizet hozzáadod, akkor vedd fel a lángot teljesen, mindaddig, amíg a víz felforr, utána viszont vedd vissza ismét takarékra.
Tegyél fedőt a fazékra, így gyorsabban megpuhul a hús!

Kb. 1-1,5 órán keresztül főzzük így most már a levesünket, addig, ameddig a hús kezd kissé megpuhulni, de még kicsit rágós. Ezt úgy tudod ellenőrizni, hogy a fedőt levéve, egy kanállal időnként kiveszel egy darab húst, és megkóstolod, beleharapsz. Amikor már el tudod harapni, de még érhezhetően rágós egy kicsit, akkor jöhet bele a zöldség, különben, ha túl puha lenne ilyenkor a hús, akkor abszolút szét fog főni, mire a leves is megpuhul.

A zöldséget - addig amíg a hús puhulására vársz - pucold meg, majd karikázd fel. Amikor a fentiek alapján a hús már megfelelő állapotban van, add a leveshez a felkarikázott zöldségeket, és hagyd hogy az is megpuhuljon (időnként ellenőrizd, de kb. 8-10 perc).
Ekközben egy kis tálkába tegyél kb. 2-3 evőkanál tejfölt, majd adj hozzá kb. 2 kanál lisztet, és kezd el összekeverni. Ahhoz, hogy ez teljesen jó legyen, a forrásban lévő levesből merj át egy keveset, és még a tálkában próbáld vele csomómentesre elkeverni. Amint ez sikerült, öntsd az egészet a levesbe, majd ízesítsd a levest ízlésednek megfelelően sóval, borssal, de vigyázz, hogy nehogy túl sós, vagy túl erős legyen!

Jó étvágyat kívánok!

Gyuri