Lássunk akkor ismét egy nagyon egyszerű, de ugyanakkor nagyszerű receptet! :)

Semmi megtévesztő sincs a megnevezésében, ezt a csirkét fogjuk megitatni, de nem kell izgulni, csak puha, omlós, ízletes, és Isteni finom lesz, nem lesz sem kesernyés, sem sör íze! Viszont vajpuha, de kívül ropogós (grill-)csirkét kapunk!

Hozzávalók (4 személyre, kb.):

  • 2 db egész csirke (pucolt, konyhakész állapotban)
  • fűszerek: só, bors, fokhagyma (én port használok), oregánó, kevés piros paprika (ha van!)
  • kevés olaj a pácoláshoz
  • 2 doboz dobozos sör (0,5 literes) - a sör is kell belőle, és a doboz is, azt mossuk le jól!!! :)
  • edény a pácoláshoz (én a LIDL-es fagyisdobozt használom erre, mert pont ideális méret!)

Fogjuk a csirkéket, forgassuk át, mossuk le, ki, és, ha még maradt volna rajta némi toll, vagy toklász, akkor azt szedjük le, vagy ki, vagy láng felett pörköljük kicsit körbe, hogy megszabaduljunk ezektől.

Amint a tisztítással készen vagyunk, jöhet a pácolás! Először is sózzuk be a csirkét kívül-belül. Rendesen! :) Aztán, jöhet ugyanez a borssal (nem kell túl sok!), majd a fokhagyma porral, végül a pirospaprikával, és az oregánóval! Eddig megvagyunk akkor a száraz páccal. Most kevés olajjal, kézzel kenjük be, és adjunk egy gyors teljes testes masszázst a csirkének, majd helyezzük a fagyis dobozba/edénybe! :)

Jöhet a sör! :) Mivel 2 csirkét csinálunk most, így a két doboz sörből az egyiket felbontjuk, és a felét a sörnek ráöntjük a csirkékre, majd az edényeket lefedjük, és a hűtőben pihentetjük. Akár csak 1-2 órát, de, még jobb, ha este előkészítjük, és másnapig a hűtőben fürdőznek a csirkéink! 

A pihentetés közben csinálhatunk egy jó Tzatziki salátát (annak a receptjét is megtalálod itt az oldalon!), és meghámozhatunk 1 kiló krumplit, majd kockára vágva megfőzhetjük, csinálunk belőle egy hagyományos, nagymamám-féle pürét, vajasan, tejesen! Lesz hozzá Isteni szaftunk is, úgyhogy ez a legjobb választás köretnek.

Amikor készen állunk a sütésre, akkor vegyük elő a csirkéinket, és vegyünk elő egy nagy tepsit is! Készítsük elő most már mind a két sörös dobozt, azaz bontsuk fel a másodikat is és a fele sört öntsük ki egy pohárba (meg is ihatjuk akár most, akár később).

Szóval, van két félig tele, felbontott sörös dobozunk, és két csirkénk! Hozzuk össze őket! A csirkéket vegyük ki a pácból, és ültessük a félig telt sörös dobozokra, majd állítva tegyük bele az előkészített tepsibe. A pácoláshoz használt dobozokból a páclevet öntsük a tepsiben álló csirkékre, hogy jól érje felülről, körben, és hagyjuk lecsorogni. Tegyük óvatosan a tepsit (a benne álló csirkékkel, szóval, tényleg, szépen, lassan, kapkodás nélkül!) a sütőbe, és állítsuk 180 fokra, és légkeverésre, ha van. Öntsünk egy kevés (mondjuk egy bögre) vizet alá, és hagyjuk kb. 1 órát sütni. Azért figyeljünk rá, hogy se oda ne égessük, se hókadt ne maradjon. A célunk, hogy a bőrre szépen aranybarnára süljön, és ropogós legyen. 1-2-szer a tepsiben alatta lévő léből egy kanállal meglocsogathatjuk, csak még jobb lesz ettől, de, ha nem csinálod, akkor is szuper lesz!

20171006_150517.jpg

20171006_150548.jpg

20171006_155654.jpg

A csirkéink ebben a sörös gőzben fog kívül-belül párolódni!

Ameddig a csirke megsül, addig megfőzzük a krumplit enyhén sós vízben, és, amikor már puha (villával megszúrkálva ezt könnyen tudod ellenőrizni), akkor levesszük a tűzről, leöntjük a lé jó részét de egy nagyon keveset hagyjunk rajta, majd tegyünk bele egy-két evőkanál vajat, vagy margarint, és krumplinyomóval, törővel nyomkodjuk finom pépesre. Amennyiben nincs krumplinyomód, akkor csinálhatod ezt egy villával is (én is azzal csinálom). A végén még egy kevés, kb. 1 dl langyos tejet önts hozzá, és Isteni krumplipüréd lesz!

Amennyiben csináltál hozzá Tzatzikit, akkor pedig fenséges komplett fogásod van máris! Ahogy a csirke megsült, egy nagy fogóval, vagy két villával közrefogva, és egy edényfogó kesztyűvel felszerelkezve húzd le a csirkéket a sörös dobozról, majd fektesd őket egy tálra, amin fel is tudod vágni, hogy kiporciózhasd. A tepsiből pedig a csirkék alatt összesült szaftot öntsd le szépen egy edénybe, mert Isteni finom, és jó lesz a csirkédre, illetve a krumplira is merni belőle egy kanállal, sőt el is teheted, mert más fogásokhoz ízesítésnek is használhatod. :) Majd látod!

Jó étvágyat! Nekünk megvolt, unokanővérem, Andi, és Adrikám volt a vendégem legutóbb erre az Isteni fogásra!

20171006_161348.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr3912939035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

McKinney 2017.10.24. 06:02:21

váo...namost ugyanez gömbgrillben faszénen...
süti beállítások módosítása