Akkor lássuk ezt a kellemes, önálló ételként, vagy húsételekhez akár önálló köretként is finom salátát!

Két módozatát is megadom, mind a kettő nagyon finom, bár én idehaza inkább a saját magam által "továbbfejlesztett", "Magyaros" változatát szoktam készíteni.

Hozzávalók, egy jó adaghoz: :)

  • 2 szál kígyóuborka
  • 4-5 TV (nem TeleVíziós, hanem Tölteni Való) fehér paprika
  • 4-5 közepes méretű paradicsom
  • 1 fej lilahagyma
  • kb. 1 dl olívaolaj
  • 15-20 szem olívabogyó (zöld, vagy fekete - a fekete finomabb!)
  • kb. 10-15 dkg feta sajt
  • oregano
  • kevés só (és én még egy kevés borsot is szoktam használni)
  • kevés citromlé (ezt csak a 2. módhoz!)

 

1. Eredeti Görög Saláta:

Az eredeti Görög Saláta, amit kint nem is Görög Salátának, hanem "Horiatiki"-nek, azaz vidéki ~, vagy paraszt salátának neveznek, napi szinten fogyasztják. Főként vidéken, önálló fogásként. Csakúgy, mint a jeges kávét, azaz a Frappé-t (ezt reggel elkészítik, aztán egész nap hordozzák magukkal, és folyamatosan iszogatják), na mindegy, bocs, de szeretem a Görögöket, az ételeiket és a szokásaikat. :))))

A saláta elkészítéséhez először is mossuk meg az uborkát, a paradicsomot és a paprikát. (Az eredeti salátában az uborkát nem szokták meghámozni.) Ezt követően az uborkákat hosszában vágjuk félbe, majd a két felet összefordítva, hosszában vágjuk ismét félbe, így végül hosszában felnegyedelt uborkát kapunk. Ezt követően kb. 1 cm-ként szeleteljük fel!
Amennyiben ezzel megvagyunk, akkor fogjuk a paradicsomokat, és azokat is vágjuk fel: először félbe, majd negyedbe, majd a negyedeket keresztbe vágva, nyolcadokra. :))))
Most jöhet még a paprika. Amennyiben a paprikát kézbe veszed, és a másik kezeddel a csumáját megofogod és egyet csavarsz rajta, úgy, hogy közben befelé nyomod, akkor "beszakad", majd egészben kihúzhatod. Nem kell "bénáskodni" azzal, hogy ügyetlenül körbe vágd! :) Az így kicsumázott paprikát vágd hosszában félbe, majd utána keresztbe, szintén kb. 1 cm-ként szeleteld fel.

Most hámozd meg még a lilahagymát, majd vágd félbe, és utána a feleket szeleteld fel közepes vékonyságú szeletekre, utána kézzel bontsd rétegekre az egészet.

Most oszd el tálakra, vagy nagy, lapos tányérokra a feldarabolt zöldségeket, majd hintsd meg egy kevés sóval, oreganoval, tegyél rá néhány szem olívabogyót, és egy szelet, vagy kis kockákra vágott feta sajtot, majd az egész tetejére locsolj egy kevés olívaolajat.
(Olívaolaj alatt nem az ún. pomace olajat értem, amit azután préselnek még ki a majdnem száraz olívabogyóból, miután már minden hasznos, íz- és egészséges tápanyagot kipréseltek belőle!!! Mivel keveset használsz, használj rendes, extra szűz olívaolajat, mely még minden tápanyagot, és finom ízt tartalmaz!)

Már el is készültünk! Friss, finom saláta, melyet azon "melegében" illik tálalni! Igazából csak így frissen az igazi! A különlegessége is pontosan a frissességében rejlik, ahogy hersen minden falat a szádban.

Ezzel szemben én .... :)))


2. Ahogy én készítem itthon:

Ezt legalább 2-3 órával a tálalás előtt készítsd el, különben nem érnek össze az ízek!

Az uborkát először is (megmosás után) meghámozom, majd az uborkát, a paradicsomot, és a paprikát is apróbb darabokra vágom, mint az eredetiben, kb. még annak a felére, ahogyan ott. A hagymát kis kockákra szoktam vágni, majd az egészet beleöntöm egy nagy tálba, utána tiszta, előtte alaposan megmosott(!!) kézzel jól összeforgatom.

Ekkor egy pohárba öntök kb. 1 dl olívaolajat, majd ehhez adok egy kevés citromlevet, sót, borsot, és az oregano-t, majd egy kanállal jól összekeverem. Így egy nagyon finom saláta dresszinget kapunk.

A dresszinget az összeforgatott salátára öntöm, majd hozzá adom még a felkockázott fetasajtot, és az olívabogyót, és azokat is belekeverem. Ezt követően a salátát lefedem, és mehet a hűtőbe 2-3 órára, mielőtt tálaljuk! A tálalást kis tálkákba porciózd!

Isteni tud lenni friss sültekhez, főként kerti grillezések esetén van óriási keletje! :)
Amennyiben hűtőben tartod, akkor 2-3 napig nyugodtan fogyaszthatod, egyre finomabb lesz, ahogy az ízek teljesen összeérnek! Még a leve is nagyon finom!

Korfun ettem már ehhez hasonlóan elkészített Horiatikit egy hajó kirándulás alkalmával, ahol grillen sült húshoz és kolbászokhoz adták, de ott még egy kevés kaporral is megbolondították, amitől még finomabb lett. Amennyiben gondolod, próbáld ki így is!

Jó étvágyat kívánok!

Gyuri

A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr222604041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása