Most egy igazán egyszerű, de nagyon finom reggelit készítünk: szalonnás tojásrántottát. :)

Amire szükség lesz hozzá (4-5 főre):

  • Kb. 10-15 dkg. bacon, vagy füstölt csemege szalonna
  • 10-15 db tojás (ki-ki mennyit eszik meg)
  • 1 evőkanálnyi tejföl
  • só, bors az ízesítéshez
  • esetleg kevés étolaj (amennyiben nagyon húsos bacon-t használsz)

Előkészületek:

Amennyiben bacon-t használnsz, akkor azt vágd fel vékony, kb. fél cm-es csíkokra. Füstölt csemege szalonna esetén szeleteld fel (a bőrt hagyd rajta az alján), aztán a szeleteket darabold fel kb 4-5 cm-es darabokra, majd ezeknek a daraboknak a tetetején ejts 5-6 bevágást az alja irányába merőlegesen. Amikor megsütjük, akkor ezek mentén a bevágások mentés a szalonna szétnyílik majd, mint egy kakas taréja, ezért is hívják ezt úgy, hogy "kakastaréj szalonna".

Vegyél elő egy nagyobb tálkát, amibe belefér majd a sok tojás, amit használsz. Üsd fel a tojásokat egyenként egy pohár fölött, majd - amennyiben a tojás rendben van - öntsd azt a tálba. Azért így csináld, mert, ha esetleg egy rossz tojás is van a tojások között, akkor kár lenne az összes addig feltört tojás elrontani. Gondold el, milyen bosszantó lehet, amikor a 10. tojást ütöd fel, és akkor öntenél egy rosszat az előző 9 kilenc közé. Na, jó, ezzel megvagyunk! :)

Fogj egy villát, majd a villával verd fel tojásokat a tálban. (Amennyiben még nem csináltál ilyet: a villát tedd bele a tojásba úgy, mintha levest ennél, majd gyors, körkörös mozdulatokat csinálj vele, úgy, hogy a villa feje mindig a tojás-masszában legyen!) Csináld ezt addig (kb. 1 perc), ameddig az egész jól összekeveredik. Ekkor tegyél bele egy kevés sót, borsot (ízlés szerint), továbbá egy evőkanálnyi tejfölt, és ezekkel verd fel jól a tojásokat. Kóstold meg a tojásmasszát egy kicsit (pl. nyald meg a villát), hogy eléggé sós-e. Enyhén sósnak kell lennie. Sózd, amennyiben szükséges, majd keverd el benne.

Most jöhet a serpenyő!

Tedd fel a tűzhelyre, és tedd bele a bacon-t, vagy a szalonnát. (Általában olajra nem lesz szükséged, akkor sem, ha nem teflonos serpenyőt használsz, mert a zsíradékot a sütéshez a szalonna fogja biztosítani. Amennyiben viszont nagyon húsos bacon-t használsz, vagy esetleg angol szalonnát, sonkát, vagy valami hasonlót, amelyiknek nincs, vagy csak nagyon kevés zsírja van, úgy egy kevés étolajat is önts hozzá.) Gyújts alá, majd egy fakanallál folyamatosan kevergesd, ameddig szépen megsül a szalonna annyira ropogósra, ahogy szereted. Lehet kevésbbé és jobban is megsütni, ezt rád bízom.

Ahogy ez megvan, öntsd a fortyogó szalonnára az elkészítette tojásmasszát, majd lassú kevergetés mellett süsd tovább addig, ameddig olyan állagúra nem sül, ahogy szereted. Én azt szeretem, ha még egy kissé nedves, folyós a teteje, de van, aki azt szereti, ha jól át van sütve. Csinálja mindenki olyanra, ahogy neki tetszik! ;)

Jó étvágyat kívánok!

Gyuri

A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr832571124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása