Ismered? Isteni kaja! Hidd el, nem nehéz elkészíteni sem, gyere, csináljuk meg (nálunk tegnap ez volt az ebéd).

Amire szükség lesz hozzá (4-5 főre):

  • 1 kg csirkemell filé
  • 0,5 kg burgonya (érdemes nagy szemekből csinálni)
  • 2 tojás
  • só, bors az ízesítéshez
  • kevés liszt
  • kb. 3-4 gerezd fokhagyma a tésztába (ízlés szerint - akár többet is!)
  • további kb. 3-4 gerezd fokhagyma a végén a tejfölbe!
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 20 dkg trapista, vagy füstölt sajt reszelve
  • kb. 0,5 liter olaj a kisütéshez

Kezdjük először is a hús előkészítésénél:

A megmosott csirkemell filéket helyezd egy vágódeszkára, tenyerelj rá egy kicsit (ne erősen, csak hogy ne csúszkáljon), majd hosszában, a tenyered alatt, a deszkával párhuzamosan (NE merőlegesen!!) vágd félbe! Így tenyérnyi, nagy szeleteket kapsz.

Sózd, borsozd meg a szeletek mindkét oldalát, majd rakd félre, hadd érjen a fűszerekben, ameddig a borzas "bundáját" elkészítjük.

A bunda egyszerű tócsni tészta lesz (így, ha legközelebb tócsnit ennél, már tudni fogod, hogy azt hogyan készítheted el).

Pucold meg a burgonyát, majd a felét reszeld le nagylyukú, a másik felét kislyukú reszelőn egy tálba (egybe megy a kettő!). Amikor ezzel megvagy hintsd meg úgy kb. 3 marék liszttel, majd üsd rá egészben a két tojást.

Pucold meg a fokhagymát is (az összeset), majd aprítsd fel, reszeld le kislyukú reszelőn, vagy nyomd át fokhagyma présen. A felét ennek tedd szintén a tálba, a burgonyához, liszthez és tojáshoz, majd adj hozzá 2-3 kanál tejfölt, és az egészet keverd össze jól kézzel, vagy egy kanállal, villával, de, akár géppel is csinálhatod.
(Amennyiben kézzel csinálod, jobban össze tudod keverni, de készülj fel, hogy a massza kissé ragadós lesz! ;) Amennyiben szereted a tócsnit, igazából ezt a masszát kell forró olajba adagolni pl. egy kanállal, majd egy kicsit lenyomkodni, hogy elterüljön, és mindkét oldalán kisütni. Főzelékekhez köretként is nagyszerű, de lehet önmagában is enni! Nagyon finom, ha a kisütött tócsnira tejfölt, és sajtot teszel! Próbáld ki ezt is!)

Az első keverés után hints rá sót, és borsot ízlés szerint, majd keverd át újra, ameddig egy jó, lágy, tészta-szerű masszát kapsz.

A megmaradt fokhagymát keverd el a megmaradt pohár tejföllel, és hagyd állni, ameddig kisütjük a borzaskákat!

Készen vagyunk az előkészületekkel, most már csak sütjük a húst, és - lehetőleg - forrón tálaljuk is!

A húst tedd bele abba a tálba, amelyikben a bundának való massza van, majd forgasd át benne, hogy a hús mindenhol befedje a massza.

Vegyél elő egy olyan edényt (serpenyőt, lábast), amelyikben rántott húst is lehetne sütni, és öntsd bele az olajat. Gyújts alá, és hagyd nagy lángon.

Célszerűen kanállal szedd a húst és vele együtt a masszát a tálból, majd tedd azt a forró olajba. Azért így, mert így nem csúszik le a húsról a massza. Én még frissen, ahogy az olajba raktam, még a tetejére is szoktam rakni egy még egy kevés masszát, majd rányomkodom a kanállal. Egy nagyobb serpenyőben egyszerre 3-4 húst tudsz sütni. Vigyázz, hogy legyen egy kis távolság köztük, mivel máskülönben összesülnek egymásal, és nehéz lesz elválasztani őket. Süsd 1-2 percig azt az oldalát, amelyikkel bele helyezted az olajba, majd fordítsd meg. Süsd további 2-3 percig a másik oldalt, majd ismét fordítsd meg, és pirítsd meg az első oldalt is. Szép, aranybarnára süsd, utána vedd ki a húsokat, csepegtesd le a felesleges olajat, és tedd tányérra.

Még forrón tegyél rá egy kanál fokhagymást tejfölt, majd szórd meg a reszelt sajttal, hogy ráolvadjon! Köretnek sültkrumplit, rizst, vagy akár egy egyszerű salátát javasolok mellé. Nagyon finom!

Jó étvágyat kívánok!

Gyuri

A bejegyzés trackback címe:

https://ferfiakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr672571445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása